Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vinst med att dela vår kommun

Höstdepressionen har slagit till tidigt i år för Stefan Haglund (FP).
Det politiskt ansvarstagande Centerpartiet med alliansbröder som valt att styra Nordanstig, har naturligtvis mycket att rätta till inom bland annat ekonomiområdet från tidigare politisk ledning, där även Stefan Haglund bär ett stort ansvar som kommunens högste chef under sex år.

Annons

Vi som tar ansvar har helt klart mycket att återställa, kommunens pensionsskuld för våra anställda som fram till 1998 ackumulerades till cirka 250 miljoner kronor. Ett åtagande som nu årligen tar cirka 10 miljoner kronor av våra driftskostnader. Kommunens låneskuld är idag på cirka 67 miljoner kronor och är inte anmärkningsvärt stor.

Vi amorterar av skulden årligen för att minska våra finansiella kostnader. Våra borgensförbindelser möts av tillgångar där dessa åtaganden ligger i kommunala bolag och fastigheter.

Skolans kvalité – ett statligt uppdrag som inte kan prioriteras bort. Kommunens – fullmäktiges – mål har under de senaste åren varit att andelen elever som når målen, skall år från år öka med strävan att alla elever har fullständiga betyg när de lämnar skolan. Andelen elever som har fullständiga betyg från grundskolan och också ökat och låg år 2008 samt vårterminen 2009 på drygt 84 procent.

Den personalminskning som skett inom skolan ger dock anledning till oss alla att noga följa det statliga och kommunala uppföljnings- och värderingssystem som finns inom skolan.

Förra veckan startade ”Musikverkstan”. Ett samarbetsprojekt mellan kommunen och studieförbundet BILDA. Musikverkstan erbjuder kommunens barn och ungdomar i åldern 7-24 år ett brett utbud av musik-, dans- och köraktiviteter.

Gå gärna in på kommunens eller Bildas hemsida så finns mer information kring projektet.

Samarbetet med Bilda gäller också den obligatoriska skolan, i första hand verksamheten ”elevens val” i åk 7-9. Vi ser detta som en satsning på kommunens barn och ungdomar inom musik och kultursektorn.

En delning av Nordanstigs kommun är en fråga som det är mycket sällan någon som framför och är därför aldrig uppe på dagordningen hos de ledande partierna. Vi har däremot samarbete inom flera verksamhetsområden med våra grannkommuner både i Hälsingland och Medelpad.

Vi strävar efter att samarbeta inom flera verksamhetsområden men vi ser inga vinster med att dela vår kommun. Vi har fått förtroendet att styra vår kommun och vi har ambitionen att fortsätta med detta.

Kommunstyrelsens ordförande i Nordanstigs kommun