Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen utökning för asylboende

I dagsläget är det inte aktuellt med fler asylsökande till Kulthammar enligt Migrationsverket.

Annons

När migrationsverket efterlyste fler platser på asylboendena i slutet av april svarade Kulthammar att de med kort varsel kunde iordningställa 50 nya platser. Platserna är klara, enligt Kjell Roos som är föreståndare på Kulthammar.

– Men vi har inte hört något från Migrationsverket.

Och de lär inte höra av sig heller, för Migrationsverkets behov handlade istället om platser i anslutning till storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg. Det säger Lars Ulander som är enhetschef i Söderhamn.

– Kulthammar är inte aktuellt den här gången.

På Kulthammar finns det alltså beredskap att ta emot ytterligare 50 asylsökande utöver dagens 200. Och Kjell Roos tror att det skulle kunna fixa i ordning ytterligare rum så att det finns möjlighet att sammanlagt ta emot 300 asylsökande. Men då måste avtalet med Migrationsverket omförhandlas, för i dag säger avtalet att Kulthammar ska erbjuda 200 platser.

Samtidigt har Kulthammar fått kritik. Underbemanning har lett till missnöje bland personalen och för ett par veckor gjordes en miljöinspektion som föranleddes av klagomål från de boende. Maten och hygienen var bristfällig hette det enligt klagomålen. Några fel med maten kunde man inte hitta men städningen i de allmänna utrymmen lämnade övrigt att önska berättar Carina Håkansson.

– Men jag har pratat med städfirman och det verkar okej. De säger att de städar sju dagar i veckan som de ska göra.

Nu väntar hon på Migrationsverket som gjort en egen utredning kring ventilationen, vilket var något som fick henne att reagera under inspektionen. Skulle papprena från Migrationsverket vara i sin ordning finns det lite, om något, som Carina Håkansson formellt kan invända mot Kulthammar i rapporten. Men hon anser att asylboendet kunde vara i bättre skick.

– Huset är svårstädat, för det är sjangserat, säger hon.

– Allt är relativt, svarar Kjell Roos. Vi har inte haft några problem tidigare. Men kåken är inte nybyggd, den är gammal och vi har renoverat efterhand.

– Vi har inte fått några papper från miljöinspektörerna än, men om det finns problem ska de naturligtvis åtgärdas, säger Kjell Roos.