Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tvångsförvaltning av ambulansen – fackets hot mot regionen ett slag i luften

Ambulansfacket Alarms önskan om att ambulanssjukvården i länet ska tvångsförvaltas är ett slag i luften. Det meddelar myndigheterna som vi pratat med. Men det finns andra möjligheter för en myndighet att påverka Region Gävleborg.

Det var i förra veckan som den fackliga organisationen Alarm ambulansförbundet fick nog av turbulensen inom ambulanssjukvården i Gävleborg.

De gick då ut och hävdade att Region Gävleborg sätter patientsäkerheten på undantagstillstånd och krävde tvångsförvaltning av regionens ambulanssjukvård.

Efter att tidningen granskat rimligheten i Alarms önskan kan vi konstatera att deras offensiva utspel till mångt och mycket är ett slag i luften – men att det ändå finns vissa möjligheter med en anmälan.

Varken Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, eller Socialstyrelsen har dock mandat att ta över Region Gävleborgs sjukvårdsuppdrag.

– MSB kan bara gå in vid en specifik samhällskritisk händelse, om det kommer en förfrågan från en annan myndighet. Så den här frågan hänvisar vi till andra myndigheter, säger Anna Agarwal, presskommunikatör vid MSB.

Läs mer: Exchefen ger sig inte – är beredd att driva ambulansfrågan till regering och riksdag

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tillsynsansvar för vården. Men inte heller den myndigheten har någon laglig möjlighet att ta över Region Gävleborgs verksamhet, genom exempelvis tvångsförvaltning.

De verktyg IVO har för att påverka vårdgivande myndigheter är att besluta om föreläggande och vite, samt i extrema fall förbjuda viss verksamhet.

– Det har vi stöd för i patientsäkerhetslagen. Men så vitt jag känner till har vi bara stängt en verskamhet en gång, en plastikkirurgisk klinik. Så det är extremt ovanligt, säger Jonas Malm, kommunikatör för IVO.

Läs också: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

Rent teoretiskt skulle IVO kunna besluta om ett föreläggande gentemot Region Gävleborg. Men det är inget som går att kommentera i dagsläget, enligt Jonas Malm.

– Om det kommer ett ärende om detta kommer vi att titta på det, eftersom det är vårt tillsynsområde. Först då kommer vi utreda och fatta eventuellt beslut i frågan, säger han.

En myndighets verksamhet är skyddad i grundlagen, närmare bestämt regeringsformen. I den är det fastställt att landsting/regioner har rätt till självstyre.

Läs mer om Region Gävleborgs krisplan för sommaren här – Indragna ambulanser ersätts med helikopter, läkare och taxi

Det gör att det krävs en grundlagsändring för att staten ska kunna tvångsförvalta en specifik gren inom sjukvården. Sannolikheten för det är dock extremt liten.

– Det finns inga möjligheter att tvångsförvalta någon verksamhet i en kommun eller i ett landsting. Det finns inget sådant utrymme. Det finns instrument för att förelägga eller förbjuda. Men tvångsförvalta kan man inte göra, säger Staffan Wikell, förbundsjurist på organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Så fackets hot är ett slag i luften?

– Det är sådant som kan höra till retoriken, men det finns ingen laglig grund för det.

Den enda gången en tvångsförvaltning över huvud taget har varit uppe för diskussion ska ha varit i Haninge kommun i samband med finanskrisen på 1990-talet. Då ska kommunens bostadsbolags misslyckade investeringar ha skapat huvudvärk för alla inblandade. Men inte heller då blev det någon tvångsförvaltning.