Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen släckningshjälp av vädret – rekordvärme väntas under veckan

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Det skulle behövas en längre, sammanhängande regnperiod för att underlätta brandbekämpningen i Ljusdals kommun. Men så ser det inte ut att bli den närmaste veckan. I stället väntar rekordvärme och eventuellt några skurar.

Annons

Under måndag kan man räkna med halvklart väder i Ljusdals kommun.

– Men lite mer åt det soliga hållet. Lite stackmoln kan eventuellt ge lite skurar under eftermiddagen och det blir en varm dag. Jag blir inte förvånad om det blir över 25 grader, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Under veckan fortsätter det med växlande molnighet och höga temperaturer omkring 27, 28 grader, samt eventuella regnskurar.

Läs också: Regn drar in mot brandområdet – med risk för åska

Torsdagen ska bli den varmaste dagen, enligt prognosen, och då kan temperaturen klättra över 30-gradersstrecket. Då finns det även risk för lokal åska. Ifall det kommer lokala åskskurar kan det även bli lite starkare vind, men annars räknar man mest med svaga vindar under veckan.

Ett välbehövligt regn låter dock vänta på sig.

– Vi kan inte se något sammanhängande regn en längre period den närmaste tiden, säger Ian Engblom.

Ett fenomen som vissa kanske har lagt märke till under de senaste dagarna är "blodsolen" som syntes på flera håll i Hälsingland.

– Speciella färger kan bero på partiklar från branden, säger Ian Engblom.