Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skyldighet att berätta kön på foster

Efter det uppmärksammade fallet i Eskilstuna, där en kvinna gjorde två aborter på grund av att hon inte ville ha en flicka, tar sjukvården i Gävleborg avstånd från det inträffade.
– Det är motbjudande och könsdiskriminerande att göra abort på dessa grunder, säger Henning Thejls, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg.

Annons

Den senaste tiden har debatten kring könsbundna aborter blivit ett aktuellt ämne igen.

Efter det uppmärksammade Eskilstunafallet har kvinnokliniken i Sundsvall tagit ett beslut om att inte berätta vilket kön fostret har till föräldrarna.

Även inom sjukvården i Gävleborg tar de avstånd från det inträffade och anser att det inte är sjukvårdens uppgift att bidra till könsbundna aborter.

– Det ingår inte i våra arbetsuppgifter att undersöka och berätta vad för kön barnet har. Det är en policy som vi har rent generellt inom kvinnosjukvården, säger Henning Thejls.