Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skyldighet att berätta kön på foster

Efter det uppmärksammade fallet i Eskilstuna, där en kvinna gjorde två aborter på grund av att hon inte ville ha en flicka, tar sjukvården i Gävleborg avstånd från det inträffade.
– Det är motbjudande och könsdiskriminerande att göra abort på dessa grunder, säger Henning Thejls, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg.

Den senaste tiden har debatten kring könsbundna aborter blivit ett aktuellt ämne igen.

Efter det uppmärksammade Eskilstunafallet har kvinnokliniken i Sundsvall tagit ett beslut om att inte berätta vilket kön fostret har till föräldrarna.

Även inom sjukvården i Gävleborg tar de avstånd från det inträffade och anser att det inte är sjukvårdens uppgift att bidra till könsbundna aborter.

– Det ingår inte i våra arbetsuppgifter att undersöka och berätta vad för kön barnet har. Det är en policy som vi har rent generellt inom kvinnosjukvården, säger Henning Thejls.