Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skjuts till Enångers skola

De elever från Njutånger som vill gå på högstadiet i Enånger istället för Iggesund får ingen skolskjuts. Det beslutade lärande- och kulturnämnden i Hudiksvalls kommun. Beslutet överklagas nu av elevernas föräldrar.

Annons

Efter att högstadiet i Njutånger lagts ner kommer eleverna därifrån att placeras i Iggesunds skola. Men några elever har istället önskemål om att gå i Enånger. Lena Hägglunds dotter Pernilla från Nickora är en av dem.

- Pernilla ville inte gå i Iggesund, så jag ringde och pratade med rektorn i Enånger och fick beskedet att det gick bra att gå där.

Men efter kontakten med rektorn, som enligt Lena Hägglund, gav besked om att både skolgången i Enånger och skolskjutsen dit skulle ske utan problem ändrade sig kommunen.

- Så småningom fick vi besked om att det var så många från Njutånger som ville gå i Enånger att ingen skulle få komma dit. Senare fick vi veta att hon skulle få gå där, men inte få skolskjuts eller kanske åka med i skjutsen som går från Bäckmora, om det fanns plats. Men utan garanti att komma med då, och det vill man ju ha.

Förutom Pernilla finns två till elever i trakten kring Bäckmora vars föräldrar nu har överklagat kommunens beslut till Länsrätten Gävleborg.

Hudiksvalls kommun har sedan 2008 ett skolskjutsreglemente som slår fast att om elever och föräldrar väljer att gå i en annan kommunal skola än den anvisade finns ingen skyldighet för kommunen att ordna skolskjuts. I skollagen står att när en elev placeras på en kommunal skola ska kommunen beakta vårdnadshavarens önskemål så långt det är möjligt, förutsatt att det inte innebär stora kostnader.

Hudiksvalls kommun har fram till 17 augusti på sig att lämna sitt svar på överklagan och lägga fram eventuella nya bevis till Länsrätten, innan beslut tas.

Mer läsning

Annons