Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen skattehöjning i Bollnäs

Det är inte aktuellt att höja kommunalskatten i Bollnäs nästa år. I stället ska kostnaderna minskas – och nya förslag på besparingar kommer upp på kommunstyrelsens möte i nästa vecka.
Bland annat finns planer på att samordna kök inom kostenheten, i första hand inom skolan.

Den 4 juni ska kommunstyrelsen ta ställning till de ekonomiska ramarna för 2010–2012, ramar som måste minskas när kommunens skatteinkomster blir mindre än beräknat.

Men redan i år behöver ytterligare 14 miljoner bantas om budgeten ska gå ihop – och kommunstyrelsens arbetsutskott lägger nu fram ett förslag på hur besparingarna ska fördelas inför kommunstyrelsens möte den 4 juni och ett extra kommunfullmäktigemöte den 15 juni.

- Sedan får nämnderna börja jobba med de ändrade förutsättningarna och det blir ett jättetufft jobb, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Räknat i kronor blir årets besparingar störst inom socialnämnden och barn- och utbildning, som har de största verksamheterna – men procentuellt slår de hårdare mot kommunstyrelsen och tekniska nämnden.

- 2,5 miljoner på kommunstyrelsen är väldigt mycket, eftersom vi inte har så mycket verksamhet.

En verksamhet som ligger under kommunstyrelsen numera är kostenheten, med kök för skolor och omsorg. Och där är ett förslag till effektivisering på väg:

- Vi kommer att samordna kök, i första hand inom skolan, säger Olle Nilsson Sträng – och hänvisar till en snabbutredning som ska vara klar till kommunstyrelsemötet den 4 juni.

Kommunledningen föreslår också oförändrad skatt på 20:90 per intjänad hundralapp nästa år.

- Det måste gå, säger kommunalrådet. Folk måste ha lite kvar att köpa mat och betala hyra med – och skattehöjningar slår hårdast mot dem som har låga inkomster. Sedan får vi ju räkna med att landstinget höjer skatten nästa år och då måste vi i kommunerna låta bli.

Bollnäs kommun har 2 700 fast anställda och med extraanställda innebär det drygt 3 000 löneutbetalningar varje månad.

- Det vore illa om vi inte kunde klara av att sänka kostnaderna genom att effektivisera verksamheterna.