Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ska skadas eller dö på sin arbetsplats här i Gävleborg

2015 var ett år då vi ytterligare befäste trenden med färre dödsolyckor vid bygg- och anläggningsarbeten, skriver Eva Thor, Sveriges byggindustrier med anledning av att det i dag är Internationella arbetsmiljödagen, Workers day.

Två personer omkom, vilket givetvis är två för många men ändå den lägsta siffran någonsin. För vi kan inte vara nöjda förrän alla kommer hem från jobbet i samma skick som de kom dit. Den 28 april uppmärksammar Sveriges Byggindustrier därför den internationella arbetsmiljödagen genom att utlysa en säkerhetsdag i hela branschen.

Temat för årets säkerhetsdag är fallrisker. Fall är nämligen den vanligaste orsaken till dödsfall och allvarliga olyckor på byggarbetsplatser och inträffar främst vid arbete på tak, från stegar och bockar samt på ytor med dålig bärighet. Genom att minimera fallriskerna kan vi ytterligare närma oss visionen om noll olyckor på våra byggarbetsplatser. Under dagen kommer vi att - på olika sätt - rikta uppmärksamheten på säkra arbetsplatser i allmänhet och fallrisker i synnerhet. Vi besöker några utvalda byggarbetsplatser på olika håll i landet, anordnar seminarier och uppmanar branschen att på allvar diskutera, fundera på och vidta åtgärder för att eliminera fallriskerna. Här i Gävleborg kommer vi tillsammans med Högskolan i Gävle att genomföra ett arbetsmiljöseminarium.

Rutiner och en kontinuerlig översyn av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen är viktigt. Men generellt har vi också kunnat se att olyckor i byggbranschen ofta beror på brister i förhållningssätt snarare än behov av ökade regler. Det är därför vi arbetar så intensivt med just attitydförändringar. Här krävs ett fortsatt nära samarbete med facken, även om det alltid är arbetsgivaren som har det slutgiltiga ansvaret för säkerheten på en arbetsplats. Ska vi minska olyckorna måste alla företag se säkerhetsfrågorna som en självklarhet. Vi har kommit en bra bit på vägen för att säkerhetsfrågorna inte ska vara en konkurrensfaktor mellan olika företag. Alla vinner på att prioritera säkerheten.

Under de närmaste åren behöver vi bygga massor av nya bostäder och renovera gamla. Fler duktiga byggare behövs – behovet är enormt – och vi måste satsa stenhårt på attraktiva och säkra arbetsplatser där många vill jobba.

Byggbranschen är långt ifrån klar med säkerhetsarbetet. Självklart är vi inte nöjda förrän antalet allvarligt skadade eller omkomna på våra arbetsplatser är noll. Genom att fokusera, reflektera och dela med oss av erfarenheter till varandra, minskar vi risken att liknande olyckor sker igen. Bara så kan vi nå vårt mål att ingen ska dö på en byggarbetsplats i Sverige.

Eva Thor

Sveriges Byggindustrier Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel