Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen samsyn under samråd

/
  • Lars Mattila är vd för Vindmark. Företaget vill ansöka om att sätta upp vindkraftverk på Blacksåsberget, fem stycken, och Bondarvsvallsberget, sex stycken.
  • Diskussionerna om vindkraftens påverkan fortsatte även efter det att samrådsmötet avslutats i en av Järvsöbadens lokaler.

Vindkraftverk på Blacksåsberget i Järvsö? Nej, inte om majoriteten som deltog på samrådsmöte om frågan får bestämma.

Annons

Eller majoritet är kanske att ta i, för om sanningen ska fram pratade långt ifrån alla av dem runt 20 som kommit till samrådsmötet i Järvsöbaden på onsdagen. Men de allra flesta som tog till orda hade inte mycket till övers för planerna att sätta upp fem verk på Blacksåsberget. Och kritiken fick ståsom oemotsagd av så gott alla, utom företaget som vill sätta upp snurrorna, Vindmark, vars representanter höll i mötet.

Läs mer: Vill bygga vindkraft i Järvsö

Det som rörde upp mest känslor var såklart ljudet. Precis som i alla vindkraftsdiskussioner landade diskussionen allt som oftast i decibel och gränsvärden.

– Verkligheten ser annorlunda ut, utbrast en med självupplevda skräckupplevelser av störande verk.

Det kontrasterade samrådsunderlaget i vilket det motsatta hävdas. Där framgår det verken inte ska vara störande, och att ljudnivåerna är uppmätta i enlighet med de riktlinjer som Naturvårdsverket dragit upp, vilket Vindmarks vd, Lars Mattila återkom till flera gånger.

– Det finns ett regelverk och vi respekterar det. Vi ritar inte upp egna regler.

Men det gjorde lite för att blidka de många skeptiska mötesdeltagarna som inte gav mycket för att Blacksåsberget är av så kallat riksintresse och därmed särskilt lämplig plats för vindkraftverk. De tänkte i stället på de många kultur- och friluftsvärden som finns runtom berget med fäbodvallar och även Harsas skidanläggningar.

Efter mötet var Nils Olofsson från Harsakommittén skeptisk till planerna. Han tryckte på att tystnaden är en av Harsas absolut största tillgångar och såg hur den riskerade att försvinna om det finns vindkraftsverk i området.

– Vi vill inte ha vindkraftverk. Visst kan man bygga, men inte här. Det är en för grov våldtäkt på naturen, säger Nils Olofsson.

Trots skepsis tyckte Lars Mattila att mötet gick bra. Det är bra att få höra folks synpunkter, ansåg han och uttryckte en förståelse för folks oro.

– Självklart förstår jag oron, men det finns riktlinjer idag som ska säkerställa att etableringen av vindkraft sker på rätt sätt.

Så de har inte fog för sin oro?

– Enligt de ljudutbredningsberäkningar som har gjorts så ligger parken med mycket god marginal inom de riktlinjer som finns, säger Lars Mattila på Vindmark.

Än så länge har ingen ansökan om bygglov lämnats in om att bygga vindkraftverk på Blacksåsberget. I den händelse att det görs är det Ljusdals politiker som har det sista ordet.

Annons