Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen säger nej till Zlatan – han bestämmer, vi lyder

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Zlatan

Det är få människor man kan använda ordet oslagbar om. Men Zlatan är definitivt en av dem. Egentligen saknar jag ord för vad han har gjort de senaste veckorna. Rekord har slaktats, han har hyllats av varenda fotbollskännare av rang (och senast Frankrikes president), han lägger one-liners på hög ("Jag kom som en kung, lämnar som en legend") och när han nu lämnar Paris skriker hela världen efter honom: "Kom till oss!" Men, som jag sagt tidigare, är jag precis lika impad av honom som person. Den makt han fått, den position vi gett honom. Ingen säger nej till Zlatan. Ta bara storyn bakom Sveriges EM-låt. Zlatan ringer upp den världshyllade musikproducenten Max Martin och beställer en låt, han ratar den första versionen och får då en ny (!). Trots att Max Martin egentligen inte hade tid. Men som musikgurun själv sa: "När Zlatan ringer och säger att man ska göra en EM-låt, då gör man en EM-låt".

Precis så. Zlatan bestämmer, de andra lyder. Och det märkliga är att det nästan alltid blir bra. Zlatan är sin egen demonproducent. Han regisserar sitt liv och sin karriär till något helt extraordinärt, till höjder ingen annan idrottsman i Sverige i dag är i närheten av och han gör det på alla plattformar. Hans ord är lag, och jag kommer på mig själv att fundera på vad som händer om det en dag går åt helvete? Sekunden senare skakar jag på huvudet åt mig själv. Herregud, det är ju Zlatan. Det är klart att inget nånsin går fel. Han är ju oslagbar. Silly me.

 

2. Sarah Sjöström

Tre EM-guld trots att hon egentligen är inne i en tung träningsperiod inför OS. Den kvinnliga motsvarigheten till Zlatan heter Sarah Sjöström.

 

3. GIF Sundsvall

Krossade Östersund i det första allsvenska derbyt lagen emellan någonsin, och ögonbrynen åkte nog upp hos flera än undertecknad. Efter segern mot IFK Göteborg och oavgjort mot Helsingborg trodde jag faktiskt på en bortaseger, men wow. 5–0, FEM–NOLL! Imponerade Giffarna!

 

4. Finlands Lejon

Jag minns en tid när vi faktiskt var bättre än Finland i ishockey, men sedan hände det något. De vann JVM, och i U18-VM skåpade de ut Tre Kronor med 6–1 och där de svenska proffsen tackar nej till spel i Tre Kronor på löpande skulle en finländare aldrig drömma om att avstå att spela för sitt land för att de hellre ville ha semester. Finland har blivit en hockeynation av allra högsta klass. Själva har vi hamnat på bakgården och står som fån och undrar hur det gick till… Förbudet har mycket att jobba på i framtiden. Dags att kavla upp ärmarna nu!

 

5. Jennie Johansson

Jag minns när Hedemora-tjejen chockade oss alla i VM-finalen på 50 meter bröstsim i somras och fick oss att gråta av glädje med henne över lyckan att äntligen få stå överst på pallen. Söndagens EM-guld var inte direkt oväntat, men just därför är det en bedrift. Att klara av att leva upp till förväntningarna är inte alltid det lättaste, det har vi sett många bevis på genom åren. Och en nertränad Jennie (så sent som i onsdags funderade hon på att inte ens åka till EM!) som ändå pallar trycket är värd att hylla!

 

6. Strypgreppet

Jag har fortfarande inte riktig smält bilden från AIK:s segermatch mot Falkenberg där Carlos Strandberg tog stryptag på sin lagkamrat Daniel Sundgren efter slutsignalen. De var oense om hur vi skulle spela i en viss situation förklarade tränaren Rikard Norling. Eh… Jamen dåså. Det förklarar ju saken. Not.

 

7. Stockvik

När jag jobbade på Sundsvalls Tidning på 90-talet var Stockvik klubben som lyckas värva den store skidåkaren Vladimir Smirnov. På 2000-talet fick man en ny världsmästare i form av skidskytten Anna-Carin Zidek och nu är det dags igen. Johan Olsson lämnar Åsarna och Stockviks SF har återigen en världsmästare i stallet. Rår inte för att jag fick en liten nostalgitripp.