Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen rusning för rusdrycker

Vid årsskiftet trädde en ny alkohollag i kraft. Men den väntade anstormningen av tillståndsansökningar har uteblivit.

– Lagen har inte inneburit något revolutionerande, säger alkoholhandläggaren Siv Löfgren.

Den 1 januari 2011 började en ny alkohollag att gälla. Lagtexten har moderniserats och friserats, för att bättre spegla dagens samhälle.

En stor förändring är att kravet att serveringsställen måste erbjuda "lagad mat" har försvunnit. Numera kan även serveringsställen som endast "tillreder" mat, till exempel sallader och sushi, få alkoholtillstånd.

På vissa ställen i landet har den nya lagen inneburit ett ökat tryck på tillståndsenheterna, då allt fler valt att ansöka om serveringstillstånd för alkohol. Tidningen Accent skriver till exempel om en fördubbling av ansökningarna i Stockholm.

Men i södra Hälsingland har tillståndsenheten inte märkt av någon skillnad. Den förväntade ökningen har uteblivit, berättar Siv Löfgren.

– Varför det inte har blivit någon ökning är svårt att svara på, säger hon.

Siv Löfgren upplever varken att ansökningarna eller utfärdade tillstånd har ökat efter den nya lagen. Den nya lagen har heller inte inneburit att några matställen i södra Hälsingland som tidigare nekats tillstånd nu blivit godkända.