Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen riktig besparing dra in fixartjänst

Det verkar som det inte är någon verklig besparing att dra in den halva fixartjänst som fanns här i Söderhamn, skriver insändaren och hänvisar till en undersökning från Linköpings universitet.

Annons

På regeringens uppdrag gjordes från Linköpings universitet 2013 en kartläggning och samhällsekonomisk analys kring fixartjänster i Sverige.

Undersökningen visar att "om endast en liten del av de fallskador som leder till slutenvård kan förhindras genom en fixartjänst så motsvarar kostnadsinbesparingen medelbudgeten för en fixartjänst med en anställd person. Därtill kommer positiva bieffekter i form av undviken livskvalitetsförlust med mera. Utifrån detta kan en sammantagen bedömning göras att fixartjänster kan anses vara väl använda pengar sett ur såväl samhälleligt som kommunalt perspektiv."

Dessutom: "Bortsett från eventuella kostnadsbesparingar så är upplevelsen av ökad trygghet, nöjda brukare, social vinst och meningsfull sysselsättning argument som i sig kan motivera tillhandahållandet av fixartjänst."

Det verkar som det inte är någon verklig besparing att dra in den halva fixartjänst som fanns här i Söderhamn.

Hela undersökningen finns att läsa på liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:615122/FULLTEXT01.pdf

Ökad trygghet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel