Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen regel utan undantag

Helt kart klart finns det undantag som Bengt Bengtsson mycket riktigt påpekar (
17/5
), skriver Lennart Gunhamre i en avslutande replik.

Jag är övertygad republikan, men jag gillar nuvarande kungen starkt som person. så långt jag kan bedöma av de till viss del styrda tv-reportagen, och eftersom kungen inte har någon politisk makt i formell mening! Men jag har likväl svårt att acceptera ett årtusenden gammalt statsskick, där statsmakten avlas(!) fram eller erövras med krig. Vi lever i ett demokratiskt land och bör då också rensa bort allt av diktatoriska former, hur betydelselösa de i praktiken än är. Men tyvärr har människan alltid haft ett behov av att böja sig för överheten, den må sedan vara av mänsklig eller gudomlig karaktär.

Det är ju sött och vackert, när påven kommer hit och pratar om samlevnad och fred i världen. Inte minst kvinnor vinkar med sina näsdukar. Ingen tycks se, att där står en företrädare för ett entydigt kvinnoförtryck. Inga kvinnliga präster, inga aborter under några omständigheter. De till gråt hänförda kvinnorna ser inte skillnaden mellan sak och person. Påven är Guds företrädare på jorden. Sak samma vad han säger!

Människans behov av underkastelse är inte bara fantastiskt, det är fanatisk! Man måste ha någon att hylla, bocka och niga inför. Det må sedan var gudar, påvar, kejsare eller kungar – i allra värsta fall diktatorer. Hitler, Stalin, Mussolini, Franco. Hos de senare var sak och person svåra att skilja åt. Men naturligtvis – även dom hade ett kärleksliv!

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel