Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen PCB-inventering påasylboendet trots lagkrav

Miljögiftet PCB kan finnas i Royal swiss hotels lokaler. Ingen vet, eftersom fastighetsägarna inte utfört den lagstadgade inventeringen.
Miljökontoret planerar att göra en tillsyn och dessutom hotar vite på 10 000 kronor.

Två vitesförelägganden är på väg till miljödomstolen i Östersund för utdömande. Det gäller Royal swiss hotels två fastigheter i Njutånger – tidigare Njutångersgårdens vandrarhem, numera ett boende för asylsökande personer – som inte har PCB-inventerats.

- Alla verksamheter ska inventera sina fastigheter om de är byggda under den period som det här ämnet användes flitigt. Det handlar om att kartlägga var det finns PCB, nästa steg är att sanera. Finns det PCB i en fastighet så ska man veta om det, det måste hanteras på ett visst sätt ur arbetsmiljösynpunkt och miljösynpunkt, säger Chatrin Molin som är tillförordnad miljö- och hälsoskyddschef på miljökontoret vid Hudiksvalls kommun.

Redan 2008 skickade miljökontoret ett brev till de dåvarande fastighetsägarna. Flera påminnelser har skickats sedan dess, men när inventeringen fortfarande inte var utförd den sista september i år beslutade sig miljökontoret för att agera.

När miljö- och räddningsnämnden sammanträder nästa gång väntas ledamöterna besluta om att skicka vidare de två ärendena till miljödomstolen för att få böterna på totalt 10 000 kronor utdömda.

Miljökontoret har även uppmärksammats på att det är skräpigt utanför Royal swiss hotel. Sita, som utför sophämtning åt Hudiksvalls kommun, har meddelat att de inte tänker tömma sopkärlet så länge det inte går att komma fram till det med sopbilen.

- Det är inte vår uppgift att städa hemma hos folk. Vi har ju i uppdrag att hämta och tömma kärl och när vi var där så var det ett berg av sopor framför containern, säger Magnus Furuskog, driftchef på Sita.

När tidningen ringer upp Johan Stendahl som driver Royal swiss hotel för att fråga om PCB-inventeringen och soporna, är svaret kortfattat.

- Det där kommer att fraktas bort av en annan firma, säger han om soporna och lägger sedan på luren utan att tidningen hinner ställa fler frågor.

Miljökontoret planerar att göra en tillsyn på Royal swiss hotel för att undersöka om det före detta vandrarhemmet är lämpligt som boende. På torsdagen anlände 47 asylsökande, fler kom på fredagen och ytterligare asylsökande väntas komma under måndagen.

- Min tanke är att jag ska ringa till Migrationsverket så att vi kan göra den här tillsynen tillsammans. Det lär bli till veckan, säger Chatrin Molin.