Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen oro för glas i kyckling

Sabotaget mot kycklingproducenten Kronfågel fortsätter att skapa rubriker i media. I Hälsingland är kommunerna däremot inte oroliga. Vi berörs inte av det här, säger Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun.

Larmet om glasbitar i kycklingfiléer har nu gjort att storköken börjat reagera. Flera kommuner, matleverantörer till sjukhus och storkök uppger nu att de sätter stopp för alla kycklingrätter till dess att säkerheten för matgästerna kan garanteras.

I Hälsingekommunerna har glaslarmet däremot inte påverkat kostchefernas matsedlar. Problemet har diskuterats internt men inte ens i Bollnäs kommer det att vidtas några åtgärder. Detta trots att Bollnäs är en av orterna där glasbitar i kyckling har påträffats.

– Utifrån den informationen vi har fått från grossisterna ser vi ingen anledning till att plocka bort kycklingen från menyn, säger Carina Englund, kostchef i Bollnäs kommun.

I regionen är det Inköp Gävleborg som sköter alla inköp till kommunernas matbespisningar. De har fått garantier från Kronfågel om att det inte finns något som tyder på att just den produktlinjen skulle vara drabbad av sabotage. Enligt leverantören ska produkterna dessutom vara åtskilda vid tillverkningen.

– Nästa gång kanske det går ut över fisk eller korv. Om vi ska plocka bort alla drabbade livsmedel från menyn skulle vi snart inte ha något att servera, säger Carina Englund.

Susanne Björklund arbetar som kostchef i Ovanåkers kommun. Hon anser att det inte finns någon anledning att ändra kommunens matsedlar eftersom det hittills inte har påträffats något spår av glasbitar i storköksförpackningarna. Hon förstår emellertid att folk är oroliga, men försäkrar att de inte behöver känna sig illa till mods.

– Vi känner ingen oro. Vi öppnar alla våra förpackningar och undersöker dem innan vi tillagar kycklingen, säger hon.