Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen optimal lösning"

Vilka är chefer i kommunhuset? Svaret på frågan beror på vilken vecka som åsyftas. Just nu varierar det från vecka till vecka. Dessutom gör en tidigare kommunchef comeback.

Skolchef Eva Fors skulle vikariera då kommunchef var föräldraledig, men Fors har semester, så omsorgschef Malin Ruthström är kommunchef. Dock inte helt, eftersom Fredrik Pahlberg själv är inne en del av tiden. Så att veta vem som faktiskt är kommunchef är inte helt lätt.

Även under 2014 varierade personerna på kommunchefsstolen.

Att Mona Franzén Lundin i höstas slutade som chef för kommunledningskontoret, KLK, och näringslivschef Anders Nordén slutade i somras gör kommunens chefsläge än otydligare.

Läs om två av cheferna som slutat, Patrik Thorson och Mona Franzén Lundin .

Socialchef David Lindqvist har varit tf chef för KLK och näringsliv , men 1 december tog tidigare kommunchefen Thord Wannberg (sedan 2011 halvtidsanställd på samhällsbyggnadskontoret) över KLK. Från årsskiftet utökades hans tjänst till 60 procent, för att inrymma näringslivschefsgöromålen. Detta beslut, som tagits av Eva Fors, förbryllar företagarföreningens och kommunens näringslivsråds ordförande, Per-Ola Wadin, (L), som inte fick veta något om rockaden:

– Jag reagerade med förvåning. Det borde ha varit en dialog kring detta. Vi har trots allt pågående projekt inom näringsliv som vi diskuterat med David Lindqvist: Eldklot, näringslivsstrategin, program med investerare etc. Det var ju sagt att David skulle ha detta tills vi skulle rekrytera, om vi ska rekrytera? Jag trodde politiken informerats då det var så stora förändringar.

Men varken kommunstyrelsens ordförande, KSO, Monica Olsson, (S), eller vice KSO Stig Eng, (C), visste:

– Ingen visste att Thord Wannberg tillika skulle vara näringslivschef.

Vad som ytterligare förvånat i kommunhuset är att en person anställts för att jobba med nya näringslivsstrategin. Inte heller detta tycks ha kommunicerats. Att KS nyligen öppnat för att Svenskt Näringsliv involveras då ny näringslivsstrategi tas fram, gör saken än mer märklig.

Förra veckans tf kommunchef, Malin Ruthström, kommenterar:

– Näringslivsstrategin var den bit David Lindqvist skulle ha, men han har anställt en person som tar hand om den. Han återgår därför till att vara socialchef utan ytterligare åtaganden. Att näringslivschefsbiten skulle gå över till Thord har varit tydligt hela tiden.

Men det anser inte KSO och vice KSO?

– Då får jag ta en diskussion med dem.

Och skulle ovanstående, samt motstridig information på kommunens hemsida, inte vara tillräckligt förvirrande, finns KLK-chefsposten att undra över. Thord Wannberg informerade nyligen KS-ledamöterna om att rekrytering är på gång. Möjligen något tidigt, då en uppdelning för att sära myndighetsdelen från servicefunktionerna diskuteras. Fast, att ha två KLK-chefer samt en näringslivschef i ett besparingsläge, ifrågasätts av Stig Eng, som vill att politikerna definierar uppdraget före rekrytering:

– Vi måste ha klart för oss hur organisationen ska fungera, och det är inte politiskt fastställt. Och vi måste fundera över om vi ska ha tre chefer samtidigt som vi drar ner på administrationen.

– Och ska näringslivschef rekryteras måste vi först ha näringslivsstrategin klar, så vi vet vad det är för tjänst vi ska rekrytera till, anser Per-Ola Wadin.

Hur tänker ni kring läget?

– Det här är ingen optimal lösning, mycket beror på att Fredrik (Pahlberg) är borta så länge, men han har lagstadgad rätt att vara föräldraledig. Syftet med vår omorganisation var att cheferna skulle jobba närmare varandra och inte vara så fixerade vid den egna verksamheten. Nu får vi får sätta oss ner och prata med cheferna i organisationen, säger Stig Eng.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik