Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ny idrottshall - men heller ingen skattehöjning i Hudiksvall nästa år

Inga pengar till ny idrottshall, inget utrymme för nytt äldreboende, men heller ingen skattehöjning under 2017. Det är socialdemokraterna och vänsterns förslag till budget.

Läs mer: Ny idrottshall i Hudik - ska stå klar 2019

– De röda klarar sig med oförändrad skattesats genom att deras regering ger dem ökade statsbidrag, men vi måste stå på egna ben genom att få folk i sysselsättning, säger Caroline Schmidt (C) i en kommentar till det röda budgetförslaget.

Vänsterns kommunalråd Daniel Pettersson har tidigare uttalat att det är något av en trovärdighetsfråga att få med Hudiksvalls nya idrottshall i budgeten för 2017. Så blir det inte. Ett av skälen som anges att det inte finns någon byggklar mark.

– Vi måste hitta mark om vi ska bygga själv och vi måste fundera på om vi ska låta någon annan bygga hallen men det finns nog en bred enighet om att hallen behövs, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S).

Läs mer: Önskemål om att bygga nytt äldreboende i Hudiksvall: "Äldreomsorgen kommer att ta en stor andel av kommunens pengar"

Äldreomsorgen bedömer att det inom några år kommer att behövas ett och sedan kanske ytterligare ett nytt särskilt boende för att klara av de krav som en åldrande befolkning ställer på kommunen.

– Ett nytt äldreboende är också en fråga som vi behöver en fördjupad diskussion kring och vi behöver ett bättre underlag för att ta beslut och för att göra oss redo för den investeringen, säger Mikael Löthstam (S).

Även i den frågan aktualiseras bristen på byggklar mark i Hudiksvalls tätort. I nuläget finns det ingen mark där någon inttressent kan ansöka om bygglov vare sig för idrottshall, hyreshus eller äldreboende.

Läs mer: Ingen byggklar mark i Hudiksvall: "Vem är inte frustrerad över det?"

– Det viktigaste vi har att göra under den här mandatperioden är att se till så att det finns en planbank för byggande och utveckling. det är ett väldigt drag just i den sektorn nu kan vi konstatera, säger Mikael Löthstam.

Han konstaterar samtidigt att att det är gamla försyndelser som ligger bakom brister i den delen av samhällsplanering som styr investeringar i byggande av bostäder och andra samhällsnyttiga funktioner.

Äldreomsorgen och socialtjänsten är ett sorgligt kapitel sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Här väntas underskott på åtskilliga miljoner kronor i år och det är osäkert att budgeten kommer i ordning under 2017.

– Vi äroroade över situationen inom omsorgen. Många anställda där mår inte bra och det är något som inte stämmer med ekonomin, säger opositionsrådet Caroline Schmidt (C) och aviserar att partiet kommer med ett eget budgetförslag inom kort.

Trots situationen inom omsorgen ska inte skattesatsen behöva höjas under 2017 bedömer S + V.

– Vi kan se på några års sikt att en höjning kan behövas och att vi behöver öka avgiftsfinansieringen men då kommer det också att behövas högre statsbidrag, säger Mikael Löthstam.