Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen moral i skönhetsindustrin

Det verkar som den franske korvhandlaren Jean-Claude Mas inte tyckte att det var så stor skillnad på charkuterier och kvinnliga bröst.

Annons

Korv stoppar man ibland med det som blir över vid slakten.

Så när Jean-Claude lämnade korv- och konjaksbranschen för att på 1990-talet startade Poly Implant Prothe`se, PIP, uppenbarade sig möjligheten att tillverka billiga implantat av silikon som inte är helt lämpliga för den mänskliga kroppen.

Ett flagrant exempel på lurendrejeri, n´est pas?

PIP:s grundare är gripen och just nu försöker de franska myndigheterna komma fram till vad de ska åtala honom för. Själv nekar han och försvarar sig med att alla är ute efter hans pengar.

Under tiden oroar sig hundratusentals kvinnor i Europa, över 4000 i Sverige, över om deras silikonbröst kommer att spricka. Om de kommer att få en outhärdlig smärta. Om de rent av kommer att dö i cancer.

För ingen vet ännu vilka hälsorisker som finns med PIP-implantaten. Hittills finns ett registrerat fall där en kvinna dog i cancer och där det hävdas att det berodde på de spruckna silikonimplantaten.

Att PIP-impantaten är av mycket sämre kvalitet råder det dock inga tvivel om eftersom många kvinnor tvingats ta ut dem då de spruckit sönder och silikonet spridit sig i deras kroppar. Men inga livshotande skador ännu, som den medicinska expertisen uttrycker det.

Implantaten är stoppade men läkemedelsverket råder kvinnor att ha kvar dem tills riskerna är klarlagda.

I Bollnäs sitter Helena 33 och är gravid i sjätte månaden. För tre år sedan valde hon att förstora sina bröst till en kostnad av 37 000 kronor hos en klinik i Stockholm. Hon blev lyckligare och kände sig mer kvinnlig.

Nu är hon naturligtvis orolig för om det kan påverka fostret. Hon vill ta ut dem, men säger ändå i en intervju att hon skulle vara beredd att sätta in nya, mer säkra implantat.

Det finns ingen anledning att moralisera över ett sådant beslut. Helt uppenbart är det viktigt för henne då hon inte skyr kostnaden.

Skönhetsindustrin däremot, är cynisk. Den har egentligen ända sedan 1950-talet trummat in i oss att kvinnor ska ha stora bröst och helst aldrig passera 25 års ålder. Innan dess var idealet motsatt; stora bröst var synonymt med "underklassens avelskor".

På senare år har marknaden exploderat och det finns ingen hejd på vilka ingrepp det går att göra, och vilka främmande substanser det går att spruta in i en kropp. Inte konstigare än att sminka sig, hävdar plastikoperatörerna.

Och det kan man moralisera över. Allra helst när kvinnor dels fått betala hiskeliga summor för mer eller mindre lyckade resultat, dels fått sina utseenden förstörda och kanske hela hälsan riskerad.

Det finns också anledning att undra vart den medicinska moralen tog vägen i jakten på skönhet och pengar.

Tyvärr finns ingen gemensam europeisk plan för hur kvinnorna ska behandlas som lever med PIP-implantaten i sina kroppar. I Frankrike och Tyskland rekommenderas alla att ta bort dem, dessutom kostnadsfritt. I Sverige och Spanien avvaktar läkemedelsverken.

Tills dess får vi avvakta domen mot Jean-Claude Mas. Även om han knappast kan anses ensam ansvarig.

Mer läsning

Annons