Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen jourtid för ambulansen i Söderhamn – berörs inte av regionens förslag

Region Gävleborg föreslår att ambulanspersonal får jourersättning i stället för full ersättning om nätterna. Ambulansen i Söderhamn är det enda i länet som inte berörs av förslaget, men det rör ändå upp känslor.

Runt om i länet har reaktionerna varit starka. Många är upprörda över förslaget som innebär mindre ersättning om nätterna, samtidigt som arbetstiden ökar. Hittills har sex personer i Gävleborg sagt upp sig.

Läs mer: Ambulanspersonal: Så drabbas sjuka av nya besparingen

Men i Söderhamn är stämningen något lugnare. Stationen ingår inte i förslaget.

– Vi tittar på de bilar som har lägst beläggning, det handlar alltså om mindre stationer som gör färre utryckningar, säger Helena Björkman, divisionschef för operation och diagnostik på Region Gävleborg.

Jouren innebär att ambulanspersonalen får arbeta ungefär tre timmar mer i veckan, samtidigt som jourtiden innebär en längre lön. En motivering från Region Gävleborg handlar om att annan vårdpersonal har jourersättning om nätterna.

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

I Söderhamn arbetar Kenneth Holm som ambulanssjukvårdare. Han förstår varför många blivit arga och upprörda.

– En läkare som söker en tjänst söker ju en tjänst där jourersättning ingår, här har vi en yrkesgrupp som sökt jobb där det ingår full ersättning. Så man får ha respekt för att folk blir upprörda. Helt plötsligt ska personalen vara på arbetsplatsen en månad till, säger han.

Läs mer: Nu analyseras riskerna med jourtid inom ambulansen: "I regel ingen bra lösning"

När han själv först började som ambulansvårdare arbetade han med jour, innan det övergick till aktiv arbetstid. Även om han tidigare arbetat med jourtid och är van med arbetssättet, tror han att en förändring skulle uppröra honom också.

– Jag tror att jag hade reagerat kraftigt om det hände här, säger Kenneth Holm.

Om Söderhamn i framtiden skulle kunna beröras av förslaget är mycket osäkert.

– Jag vill betona att det endast är ett förslag och att arbetet fortgår, men som det ser ut nu ingår inte Söderhamn, säger Helena Björkman.

Läs mer: Ambulansen är bara början – mångmiljonbesparing väntar inom vården

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik