Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen höjd skatt trots underskott

Det finns risk för att kommunen går med förlust med 20 miljoner kronor redan i år, något i sådana fall ökar sparbehovet inför nästa år som tidigare beräknats till 40 miljoner kronor. Men majoriteten av politikerna vill ändå inte höja skatten.

Ljusdals kommuns nämnder går enligt en helårsprognos mot ett sammanlagt underskott på 7,3 miljoner kronor och hela kommunens resultat riskerar att bli minus 21,2 miljoner kronor. Det underskottet tar man i sådana fall med sig nästa år och ökar besparingsbördan som redan före prognosen såg ut att bli 40 miljoner kronor.

2010 års budgetramar för nämnderna ska minskas med 20 miljoner kronor jämfört med årets, något som innebär runt det dubbla i sparbehov eftersom allt blir dyrare och skatteintäkterna mindre än beräknat. Och det blev inga förändringar i ramförslaget som kommunstyrelsens allmänna utskott lagt (förutom en korrigering som ger samhällsbyggnadsnämnden 812 000 kronor mer).

László Gönczi (utan partitillhörighet) föreslog förgäves en skattehöjning på 30 öre (som ger cirka 9 miljoner kronor)