Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen har behövt lämna Bergman Plast

Legotillverkaren Bergman Plast har både undvikit varsel och fullföljt sin största enskilda investering på tio miljoner kronor.
Trots lågkonjunkturen jobbar alla tretton anställda kvar.

Annons

– Men oron finns där. Det går ut färre varor. Omsättningen har hittills i år minskat med en halv miljon kronor, säger Sven-Olov Bergman, hälftenägare tillsammans med systern Karin Hedman.

2008 nådde man 20,7 miljoner kronor i försäljning. Marginalerna krympte och hamnade på mer blygsamma fyra procent, mot normalt det dubbla.

Den långa raden av tillväxtår är bruten, åtminstone tillfälligt.

– 2009 landar vi mellan 19 och 20 miljoner, bedömer Sven-Olov Bergman.

När uppgången väl kommer står dock företaget väl rustat. Fabriken är tillbyggd med en modern och ljus industrihall. Utomhuslagret har byggts in och en ny lastterminal har tillkommit. Totalt har fabriksytan vidgats med 1 500 kvadratmeter.

Hela produktionskedjan kommer att fungera smidigare och lyfta kapacitetstaket.

– Vi var väldigt trångbodda. Det blev tungrott, bökigt och orationellt. Tolv stycken extruderlinjer eller strängsprutningslinjer kräver större ytor. Vi behöver också utrymme för att utöka maskinparken, förklarar Sven-Olov Bergman.