Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen glögg i trafiken

Luciaveckan brukar betyda att glöggrytorna sprider dofter både hemma och på krogen.
Julfesterna avlöser varann, både på arbetsplatser och i skolor.

Annons

Så då finns två alternativ: antingen smakar du glöggen, deltar i festen men sätter dig absolut inte bakom ratten. Eller tvärtom, hoppar över glöggen och julspriten och kör lugnt och säkert hem från festligheterna.

Trots att kampanjandet pågått i flera år, där budskapet är enkelt: bilkörning och alkohol är en livsfarlig kombination, var 15 procent av de som omkom förra året i trafikolyckor, alkoholpåverkade.

2010 var ett ovanligt bra trafiksäkerhetsår och olyckskurvorna går åt rätt håll. Men... fortfarande är alkohol ett stort problem, konstaterar Trafiksäkerhetsverket.

För sju år sedan var en berusad förare orsak till en tredjedel av alla dödsolyckor. Det är företrädesvis de unga männen, som nyligen fått körkort, som är det stora problemet. I alla fall är de överrepresenterade i den dystra statistiken.

Så därför är Gävleborgspolisens extra nykterhetskontroller denna vecka, ett välkommet inslag i vintertrafiken. Liksom NTF:s uppmaning till tusentals kroggäster: Var vägsmart, ställ bilen om du druckit alkohol.

Alla poliser i yttre tjänst i länet kommer att göra kontroller vid systembolag, utanför krogar vid stängningsdags och andra ställen där man kan tänkas hitta en påverkad bilförare.

Förmodligen måste budskapet trummas in varje luciavecka. För de kaxiga unga männen, är nya för varje år. I alla fall som färska körkortsinnehavare.

Och en värre kombination kan man nästan inte tänka sig. Vem vill möta en ung och odödlig förare med alkohol innanför västen?

Eller sätta sig i en bil där föraren har tappat omdömet efter några öl?

Lägg därtill snö, underkylt regn och blixthalka som är den faktiska omständigheten på länets alla vägar just nu.

Lovvärt initiativ från polis, NTF och Trafiksäkerhetsverk.

Nykterhet i trafiken bör inte inskränka sig till luciaveckan. Det bör vara en självklarhet. Året om.

Mer läsning

Annons