Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen framgång för Sverigedemokraterna

/

Annons

Sverigedemokraterna närmar sig riksdagen och är nu bara några tusen röster från att nå sitt mål. Det budskapet har flera stora tidningar basunerat ut i dagarna.

Anledningen är att opinionsföretaget Synovates mätningar från det senaste halvåret visar att partiet har en bit över fem procent i flera valkretsar med 8,1 procent som toppnotering i distriktet Skåne Södra.

Om de når upp till 12 procent i en enskild valkrets berättigar det till en riksdagsplats. Därmed skulle man kunna få intrycket av att partiet kommit närmare riksdagen. Så är knappast fallet.

De siffror som nu publicerats är inga nyheter och skiljer sig inte nämnvärt från det resultat man fick i valet 2006. Redan då låg Sverigedemokraterna över, eller precis under, fem procent i Skånes fyra valkretsar samt i Blekinge län.

8,1 procent av rösterna fick man ingenstans men väl 7,13 procent. Med tanke på de stora felmarginaler som uppstår när man går ner på valkretsnivå är det långt ifrån en statistisk säkerställd skillnad. Risken att det uppstår stora avvikelser från verkligheten ökar dessutom när man undersöker flera valkretsar samtidigt.

Med 29 olika distrikt kommer slumpen med stor sannolikhet att spela oss ett spratt i minst ett av dessa. Det finns därmed ingenting som pekar på att en förändring verkligen har skett.

Tittar man på de landsomfattande mätningarna stärks den bilden. I tre års tid har Sverigedemokraterna guppat upp och ner runt treprocent-strecket, där man också landade i Europaparlamentsvalet.

Det finns stora regionala skillnader i sympatier men generellt sett brukar trenden vara densamma över hela riket. Därmed finns det än mindre som pekar på att SD kommit närmare 12 procent i någon enskild valkrets.

Det är olyckligt att man trots detta väljer att ge partiet stort mediautrymme. Om något förstärker det enbart den bild som Sverigedemokraterna själva vill måla upp, av ett parti i medvind med ständigt ökande stöd.

I själva verket är det dock stiltje. Betydligt mer intressant i Synovates halvårsmätning är då utvecklingen för de andra partierna, där man kan se att tendenserna från Europaparlamentsvalet ser ut att hålla i sig även när det gäller riksdagssympatier.

Miljöpartiet och Folkpartiet ökar liksom gruppen övriga partier. Gissningsvis är det piraterna som fått rejält vind i seglen?

Samtidigt går Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet klart bakåt. Inte heller här är alla siffror säkerställda men tendensen är tydlig.

EP-valet brukar allmänt anses som ett andra rangens val. Väljarna är inte riktigt lika noga med vad man röstar på och tar gärna en valsedel från ett annat parti än man brukar.

Dock vore man dum om man inte tror att röstningen påverkar också riksdagsvalet. De som tog upp valsedlar från Folkpartiet för första gången i EP-valet kommer, så att säga, ha vanan inne att göra det igen.

Med tanke på det höga antalet röster på nya partier borde de etablerade partierna oroa sig rejält. Andelen som säger att de ska rösta på ett parti utanför riksdagen stiger snabbt och stabilt och ligger nu runt 7 procent.

På såväl integrations- som integritetsområdet finns ett växande missnöje som tyvärr grundar sig i reella politiska misslyckanden. För att vända trenden krävs därför handling snarast.

Annars kan riksdagsvalet 2010 leda till många överraskningar.

Erik Hultgren

Centerpressens Nyhetsbyrå

erik.i.hultgren@gmail.com

Mer läsning

Annons