Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen frågade oss föräldrar

Efter granskningar från flera håll, SVT:s Uppdrag Granskning, HT samt ett direktsänt Debatt, där man hämningslöst kränker människor utan en tanke på konsekvensen, vill vi på detta sätt tala om våra tankar och känslor kring detta.

Ingen av granskningarna har gett oss utrymme att ge våra samt skådespelarnas perspektiv, utan allt vi försökt nå ut med har hamnat i papperskorgen.

Glada Hudik Teatern har med Pär Johansson i spetsen gett våra barn möjligheter och utveckling som ingen annan verksamhet eller kommun tidigare lyckats med. De har förändrat attityder i samhället och visar att alla människor har ett värde.

Vi har upplevt hur man smutskastar, trakasserar och vinklar på ett sätt som inte kan vara förenligt med god journalistik. Flera föräldrar har upprörts över UG:s reporters arbetsmetoder. Man har begärt ut sekretesskyddade personakter och förföljt teatern under flera månader. Man har i tv presenterat fakta som är rena lögner, bland annat att de har talat med ett tiotal föräldrar i teaterns närhet. Vilka föräldrar har de då talat med? Inte med oss i alla fall. De säger att vi föräldrar inte vågar eller vill ställa upp i tv, men sanningen är att vi aldrig fått chansen.

Pär Johansson och Glada Hudik Teatern har lyckats med något som varken granskande journalister eller upprörd allmänhet förmår. De har gett våra barn ett egenvärde som inte kan mätas i pengar.

Vi föräldrar och gode män har tillsammans med våra söner och döttrar, skrivit på ett kontrakt som ger dem 920 kronor per föreställning. Det är en hygglig inkomst ställt emot den ersättning man får genom daglig verksamhet som i vår kommun är 42 kronor per dag. De får dessutom resor, mat, hotellrum med mera. Dansarna och andra skådespelare får samma men ett tillägg för sina insatser som ledsagare och assistenter.

Vad det gäller Pär Johanssons inkomster är det en fråga mellan honom och hans arbetsgivare och inget som bör diskuteras av en avundsjuk allmänhet.

Vi föräldrar hoppas innerligt att Pär Johansson orkar och vill fortsätta att jobba med och för våra barn. Vi hoppas också på ett mera nyanserat sätt att bedriva journalistik och en ännu större vilja att motarbeta fördomar. På riktigt.

Föräldrar i Glada Hudik Teatern

Gunilla Nybom, Jan-Ove Karlsson, Monica Melin, Ulla Wallin-Ruth, Mikael Ruth, Göta Östlin, Kajsa Eriksson, Yvonne Strandqvist, Bengt Holmer, Iréne Holmer, Signe Zeider, Ulf Mossberg, Ing Britt Johannesson, Astrid Widarsson, Allan Widarsson, Roger Holmberg, Ulla Holmberg, Sigrid Lundqvist, Roland Lundqvist, Eva Johansson, Ulf Johansson, Monica Hedqvist, Peter Andersson

HT svarar: HT:s granskning har fokuserat på den organisatoriska balansakt som kommunen gett sig in i när man blandat omsorgsverksamhet med privat sponsring, eget företagande av teaterledaren Pär Johansson och en ideell supporterverksamhet. Vi har nogsamt och medvetet hållit skådespelarna, både de utvecklingsstörda och normalstörda, utanför våra publiceringar.

HT:s reportrar har intervjuat föräldrar och personal i teatern och dess närhet och en bild av utslagning har framskymtat. Redaktionen har dock inte publicerat eftersom de intervjuade valt att träda tillbaka på grund av rädsla för att deras kritik skulle påverka bemötandet av deras barn i omsorgsverksamheten. En som däremot förekommer i artiklarna är Monica Melin. Hon berättar att hon är nöjd med villkoren för sin son Mats delaktighet i bland annat Icas reklamfilmer. Den kontakten skedde på tidningens initiativ. Ingen av undertecknarna av brevet har, i motsats till vad som påstås, tagit kontakt med tidningen.

Det kan tilläggas att HT:s reportrar kritiserades av Pär Johansson efter att ha sökt kontakt med en av de utvecklingsstörda skådespelarna för att höra dennes syn på saken.

Sanningen om ersättningarna är att de normalstörda skådespelarna får 1 500 kronor i föreställningsarvode plus tillägg. De får också repetitionsersättning, något som inte kommer de utvecklingsstörda till del.

Lars Larsson

nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel