Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen flaggning under Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag på kommunhuset i Edsbyn

Trots att det var Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag var inga flaggor hissade på kommunhuset i Edsbyn. Vilket väckte reaktioner på måndagen.

Läs mer: Flaggan i topp vid hälsingegård Löka i Alfta

Kommunchef Christer Engström berättar att kommunen har ett avtal med Alfta-Edsbyns fastighets AB (AEFAB) om att AEFAB:s jourstryka ska åka runt och hissa och hala flaggor på olika flaggdagar.

– Den här dagen ska det flaggas. Men något måste ha inträffat, säger Christer Engström.

Han konstaterar att även tidigare år har den uteblivna flaggningen på kommunhuset väckt reaktioner.

Anders Olofsson vid AEFAB leder bland annat jourgruppen.

– Det stämmer att vi har ett avtal med kommunen att vi ska göra detta. Det är vårat fel att det inte kom upp någon flagga. Vi har missat det helt enkelt, säger Anders Olofsson.

Han förklarar att i höstas pågick arbeten med taket på kommunhuset och under den tiden fick man inte gå upp på taket. När sedan arbetet blev klart har ingen tänkt på att återuppta flagghissningen. Uppgiften har fallit mellan stolarna. Det har också blivit en säkerhetsfråga, enligt Anders Olofsson.

Nu kommer också besked att kommunen tänker plocka bort flaggstängerna på taket på kommunhuset. Utan istället kommer det att sättas upp en flaggstång på marken nära kommunhuset.

Det har med säkerheten att göra. Det skulle bli för dyrt att sätta upp räcken på taket för att det ska bli säkrare att vara där uppe, enligt Anders Olofsson.

Läs mer: Så var nationaldagsfirandet i Bollnäs

Läs mer: Så firades Sveriges nationaldag i Söderhamn