Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen dom mot sjuk Fikru Maru - förrän han personligen inställer sig i domstolen

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Om den lungsjuke Fikru Maru inställer sig personligen är den etiopiska domstolen beredd att avkunna dom mot honom på måndag. Det krävs i så fall ambulanstransport, men fängelset vägrar ta ansvar för den sjuke hjärtläkaren.

Federal High Court i Addis Abeba har tidigare framfört uppfattningen att den tilltalade själv måste finnas på plats i domstolen för att ta emot domstolens beslut.

– Det borde gå att hitta ett sätt för att avkunna dom utan att pappa är där, men domstolen kräver att han finns på plats, säger dottern Emy Maru.

Men i en diskussion med företrädare för domstolen på torsdagen, där även ambassadör Jan Sadek deltog, vidhöll domstolen kravet på att Fikru Maru själv ska infinna sig.

Men på onsdagen försämrades tillståndet för hjärtläkaren som på tre år och fem månader inte infunnit sig på sin arbetsplats vid Hudiksvalls sjukhus. Han har nämligen under den tiden suttit fängslad utan dom som en av runt 65 personer misstänkta i en korruptionshärva som riktas mot landets tidigare tullminister.

Nu har domstolen förklarat sig villig att avskilja anklagelserna mot Maru från det större målet som riktas mot förre tullministern förklarar Sveriges ambassadör Jan Sadek.

Domstolen valde också att avsätta en tidpunkt på måndag för att avkunna dom mot Fikru Maru under villkor att han finns på plats i domstolen. Men fängelsemyndigheten har så här långt nekat till att medverka till att Fikru Maru infinner sig i domstolen så länge han vårdas på sjukhus. Fängelset vill inte ta ansvar för att han flyttas från sjukhuset.

– Det är väl i och för sig rimligt att fängelset resonerar kring pappas säkerhet, säger Emy Maru.

Hon är ändå optimistisk inför måndagen och bedömer att i det tillstånd som Fikru Maru befinner sig nu är han kapabel att inställa sig i domstolen. Det förutsätter att han får ambulanstransport och att en läkare finns med och övervakar transporten förklarar Emy Maru.

Enligt ambassadör Jan Sadek har domstolen fattat beslutet att beordra fängelseledningen att Fikru Maru ska transporteras till domstolen på måndag.

– Pappa och jag är väldigt nöjd med ambassadören och hans insats. Det känns som att han satsar allt han kan just nu. UD däremot, där finns det möjlighet att göra mer. Det känns inte som att etiopierna tar det här på allvar än, säger Emy Maru.

I och med att Fikru Maru insjuknade och insåg allvaret i situationen valde han att inte längre försvara sig utan bad domstolen att avkunna dom utifrån de omständigheter som lagts fram av honom själv och åklagaren.

– Pappa orkar inte längre försvara sig när de drar ut på rättsprocessen. Skulle han göra det kan det dra ut ytterligare tre år på tiden, säger Emy Maru som inriktar sig på att invänta måndagen.

Region Gävleborg har erbjudit sig att stå för kostnaderna för hemtransport av den sjuke Fikru Maru och en transport kan ordnas samma dag som de etiopiska myndigheterna ger honom utresetillstånd.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!