Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen diskriminering på kommunen

En anställd anmälde Ljusdals kommun till diskrimineringsombudsmannen, DO. Men anmälan lämnas utan åtgärd.

Anmälan till DO gällde diskriminering på ett sätt som ansågs ha samband med funktionshinder efter det att medarbetaren blivit opererad.

Kommunen gav medarbetaren möjlighet till andra arbetsuppgifter och träning.

Anmälaren kände sig trakasserad och kränkt när lönesamtal slutade med lägre poäng än tidigare. Efter att ha tagit hjälp av facket ansåg sig anmälaren vara utsatt för repressalier i form av arbete på obekväm arbetstid och nekad semester.

Kommunen har svarat att den har fullföljt alla överenskommelser med den klagande medarbetaren och justerat dessa om de har lett till missnöje. De lägre poängen i lönesamtalet förklaras med en ny lönesättningsmall.

Diskrimineringsombudsmannen anser att det oklart om anmälarens problem efter operationen har övergått i varaktigt funktionshinder i diskrimineringslagens mening. DO ser heller inte att kommunen brustit i stöd- och anpassningsåtgärder och att ord står mot ord när det gäller de påstådda trakasserierna från chefens sida.

DO ser heller inget stöd för att den nämnda chefen ska ha utsatt anmälaren för repressalier.