Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen byggklar mark i Hudiksvall: "Vem är inte frustrerad över det?

Miljarder investeras i Gävle under ledning av Hudikföretagaren Jon Larsgården, som saknar möjligheten att bygga i Hudiksvall. Självkritiska politiker medger bristande planering.

Miljarder investeras i Gävle under ledning av Hudikföretagaren Jon Larsgården, som påtalar att möjligheten att bygga i Hudiksvall saknas. Självkritiska politiker medger bristande planering.

Läs också: Hudikföretagarens miljardprojekt i Gävle "Allt det här hade vi kunnat göra i Hudiksvall

”Allt det här hade vi kunnat göra i Hudiksvall, men det finns ingen tillgänglig mark. Hur kan Kattvikskajen fått stå obebyggd i så många år? Åk till närmaste Norrländska kuststad så ser man hur de förvaltar ett sådant exklusivt läge". Den kritiken framför byggaren Jon Larsgården, Hudiksvall, som är projektledare när tre kvarter ska få tusen lägenheter i centrala Gävle.

Läs mer: Ny plan men uinga höghus vid Köpmanberget

– Vem är inte frustrerad över det? Vi höll på i fyra år, men det arbete borde ha startas mycket tidigare, säger oppositionsrådet Jonas Holm (M) som var kommunalråd under förra mandatperioden.

Behov att bygga har också Hudiksvalls socialtjänst. Av främst ekonomiska skäl ska socialtjänsten använda sig mindre av behandlingshem. Men öppenvård innebär att de som går i behandling måste ha ett eget boende.

– Boendefrågan är ett jätteproblem. Folk som vill sälja sina villor har svårt att hitta lägenheter. Före detta missbrukare hamnar sist i bostadskön, säger förvaltningschef Pia Andersson vid Hudiksvalls social- och omsorgsförvaltning.

Det är en förvaltning som också har ytterligare behov av bostäder. Förvaltningen vill bygga ett äldreboende på Håsta 2020 och ytterligare ett särskilt boende 2023, men vet inte var det kan uppföras. Redan i höst skulle det behövas två nya gruppbostäder för funktionshindrade. Ett bygge i Åvik har gått igenom en överklagningsprocess och kan starta inom kort. För det andra bygget undersöks tillfälliga lösningar på de nedlagda förskolorna i Idenor.

– Vi skulle behöva ett LSS-boende redan i höst men det finns ingen byggklar mark, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Läs mer: Hudiksvalls vänner: "Gör om, gör rätt"

Exploatörer som upplever frustration över bristen på byggklar mark i Hudiksvall har rätt i sin upplevelse förklarar kommunalrådet Daniel Pettersson (V) som inte beskyller den tidigare borgerliga majoriteten för situationen, utan placerar problemet åtminstone femton år tillbaks i tiden.

– Vi har nog inte trott på den starka tillväxten. Vi har haft stora industrinedläggningar och inte räknat med en boom inom småföretagandet och handeln, säger Daniel Pettersson (V).Även oppositionsrådet Caroline Schmidt (C), kommunalråd under förra mandatperioden är självkritisk vad gäller bristen på byggklar mark.

– Vi politiker måste enas och inte göra byggandet till en valfråga så att planer rivs upp när majoriteten byts ut, säger Caroline Schmidt (C).

Däremot beklagar hon att hennes försök att nå ett samförstånd inte blivit framgångsrika, utan att hon är "ledsen att jag inte fick männen att sitta kvar vid förhandlingsbordet".

Samtidigt måste det framhållas att det varit stort politiskt fokus på att förbättra bygglovsplaneringen under de senaste sex åren. Bygglovsavdelningen har fått extra resurser och nyanställt för att jobba med byggplaneringens olika faser.

En detaljplan för 80-tal lägenheter kommer att antas vid byggnadsnämndens sammanträde nästa vecka.

Under nästa höst ska planprocessen vara så långt gången att det går att söka bygglov på Kattvikskajen. I båda fallen med reservation för eventuella överklaganden.

– Då kanske vi står på perrongen och ser tåget gå, men jag hoppas att det inte är så, säger Jonas Holm (M).