Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen blir tvångsförflyttad

Ingen får sämre vård i ett närboende. Den utförs av hemtjänstpersonal och är behovsprövad, men det är en annan vårdnivå. Det som skiljer är tillgänglighet på nattpersonal.

Svar till Politiker, låt inte tjänstemän styra (7/10).

Ett tydliggörande om förtroendevaldas och tjänstemäns olika roller i en demokrati.

Förtroendevalda ansvarar för vad som ska uppnås i verksamheten, och till stöd för detta finns olika styrsystem som exempelvis mål, uppföljningar och budgetarbete.

Tjänstemän och verksamhetspersonal ansvarar för att och hur detta genomförs med de pengar som tilldelats av kommunfullmäktige.

Beslutet om att omvandla ett särskilt boende till närboende togs demokratiskt av kommunstyrelsen i Ovanåkers kommun 2009-03-12. Uppdraget var att starta genomförandet omgående. Detta anser jag inte vara diktatur som antyds i insändaren. Att några inte vill låtsas som om man förstod innebörden av beslutet är bara beklagligt.

Varken vi som förtroendevalda eller någon inom socialförvaltningens verksamhet, chef eller personal, vill eller får tvångsförflytta någon enda boende på Solrosen eller Linblomman mot deras vilja. Däremot måste det informeras om skillnaden mellan dessa vårdformer om den boende väljer att bo kvar.

Ingen får sämre vård i ett närboende. Den utförs av hemtjänstpersonal och är behovsprövad, men det är en annan vårdnivå. Det som skiljer är tillgänglighet på nattpersonal. På det särskilda boendet finns nattpersonalen nära. Så är det inte på närboendet. Men omvårdnaden och servicen är av samma höga kvalitet.

Jag vill minnas att när jag den 17 september på kommunala pensionärsrådets möte presenterade detta med närboendet så fick jag den uppfattningen att du Roland och övriga representanter för pensionärsföreningarna ansåg att detta med närboende var en bra idé och att denna typ av boende behövs.

Bertil Eriksson

ordförande i socialnämnden

Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel