Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen blir fet över en natt

Annons

Snabba lösningar på ett livslångt problem – det kan väl aldrig fungera?

En klok läsarkommentar jag läste en gång i samband med en artikel om att antalet fetmaoperationer ökar explosionsartat i Sverige.

2010 utfördes omkring 7000 gastric bypass i Sverige. Med största sannolikhet har antalet ökat under det gångna året. I alla fall kunde kirurgerna konstatera redan då att om de skulle operera alla som ville och hade förutsättningar för att klara en magsäcksoperation, skulle antalet patienter stiga till 15000.

Den typiske patienten är en kvinna mellan 30 och 40 år, med ett BMI (body mass index) på 45 eller högre och som har jojobantat hela sitt liv.

Gävleborgs län toppar statistiken även i detta föga smickrande sammanhang: Vi väger alldeles för tungt på vågen.

Hittills har 300 gastric bypass-operationer utförts på Hudiksvalls sjukhus. Och fler kommer det förmodligen att bli, trots att Anna Nylander berättade i måndagens tidning om sin skräckupplevelse när komplikationerna avlöste varann.

I stället för en operation har hon tvingats till nio efter diverse problem, något hon anmält till Socialstyrelsen.

För många är magsäcksoperationen livsavgörande. Inget de har provat har fungerat och för att de inte ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, tvingas byta knä- och höftleder, måste de ta till denna drastiska åtgärd. Det är alltså ingen skönhetsoperation utan i allra högsta grad livsavgörande.

Att operera tarm och magsäck så att man inte längre kan äta för mycket inser de flesta att det faktiskt helt och hållet förändrar en människas liv.

Och en operation är aldrig riskfri, en information som alla patienter förhoppningsvis får och tar på allvar.

Samtidigt gnager sig tanken fast: Snabba lösningar på livslånga problem. Ingen skaffar sig en övervikt på 50-100 kg över en natt.

Vad är det som gör att vi storkonsumerar matprogram på tv, köper köksinredningar för hundra tusentals kronor, lär oss allt om LCHF-metoden, GI-metoden, stenåldersmetoden, skaffar personliga tränare och springer maratonlopp så att fotsulorna blöder och blånaglarna lossnar?

Och samtidigt blir fetare och fetare.

I flera år har samhällsmedicin konstaterat att vår vikt ökar i en oroande hastighet. Viktkontroller har införts redan på BVC där 4-åringarna för första gången får veta om de kanske borde lägga om kosten. Frukostförsök har gjorts i flera skolor och arbetsplatser har köpt in stegmätare för att försöka få fart på personalen.

Överviktsproblem börjar redan i skolan. Och om föräldrar har en ohälsosam mathållning hemma så måste skolan reagera.

Det blir naturligtvis svårare och svårare när antalet gymnastiktimmar blir färre och elevhälsan snart är en institution som man bara hört talas om, men vars personal aldrig är anträffbar.

För likväl som anorexia är en ätstörning med psykologiska förklaringar, så är ett ohämmat ätande ett mentalt problem som kräver djupare och oftast individuella förklaringar.

En gastric bypass borde verkligen vara den absolut sista utvägen. Och innan dess finns det massor att göra.

Ett lägre kaloriintag får faktiskt exakt samma resultat som en operation.

Ett samlat grepp på detta vår tids största samhällsproblem, vore tacknämligt. Så varför inte ett samarbete mellan BVC, förskola, skola och sjukvård. Innan det behöver gå så långt så att den 40-åriga kvinnan måste lägga sig på operationsbordet.

Mer läsning

Annons