Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen björn fälldes under jakten

Janne Lydén är jaktledare i Lynäs-Sunnanå-Norrbo. Björnjakten är slut och ingen björn har fällts i Söderhamn väl?

Annons

- Nej. Det var otur, för vi har tre björnar inom vårt jaktvårdsområde.

Hur känns det då?

- Det är synd, folk är ju rädda för björn och vågar ju inte gå ut i skogen. Men man får ta det med en klackspark. Djuren ska ju ha sin chans likaväl som vi har vår. På så vis är det ju bra.

Hur lurade björnen er?

- De är finurliga och duktiga att klara sig. Björnen kan ligga och trycka väldigt mycket i buskage. Man har varit med om att en hund stått och skällt i en timme, och björnen har legat kvar ändå.

Vad gick snett?

- Vi hade för dåliga hundar. Våra hundar går på älg. Nästa år lär vi försöka låna in några som är duktiga på björn.

Hur mycket var ni ute?

- Vi var ute första söndagen, sedan hela helgen efter. Sedan var det en jägare som var ute med en älghund mitt i veckan också. Han fick upp björnen som går i Dåbo-Sunnanå. Hunden skällde litegrann men kom tillbaka, han var inte pigg på björn. Vi åkte dit med en annan hund, men det gick inte att få fart på björnen. Det var enda björnen vi var på.

Hur laddar ni om nu?

- Ja jag har redan varit iväg och jagat älg i Vemån hitanför Björnrike, hela förra veckan. Där såg jag ingen björn heller, men vi sköt en älg där i alla fall.