Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen avsättning för strömming

Grossisten tar inte emot.

Höstfisket på strömming går på halvfart i år, utmed hälsingekusten. Sedan midsommar finns det ingen att leverera till, och den som letar lokal strömmingsfile i butiksdiskarna får leta förgäves. Sjöboden Allt i fisk AB i Gävle, som har varit uppköpare av strömming från Hälsingland, har ställt filémaskinen i malpåse.

– De tar inte emot någon strömming längre. Vi letar desperat efter någon som kan ta emot den, säger Britt-Marie Karlsson vid producentorganisationen PO Gävlefisk i Gävle.

PO Gävlefisk ägs av yrkesfiskarna själva. För några år sålde man produktionsanläggningarna med mottagningshallar och filémaskiner till Lobster Seafood AB, i Gävle med namnet Sjöboden Allt i Fisk AB. Dit har yrkesfiskarna levererat sin strömming sedan affären gjordes upp, med undantag för ett längre uppehåll under sommarmånaderna.

För åtskilliga av Hälsinglands yrkesfiskare har situationen blivit minst sagt brydsam. Under våren går stora delar av fångsten till salterierna, för att säkra årets surströmming. Men i år har höstfisket av strömming i stort sett gått om intet.

Fiskaren Lars-Erik Åslund på Kuggören är också oroad över läget.

– Om man inte har egen förädling, och kan ta hand om strömmingen själv, kan man i princip inte fiska alls, säger Lars-Erik Åslund.