Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ingen av oss vill egentligen sluta"

Personalen på Ungdomsmottagningen lämnar arbetsplatsen en efter en.
– Alla hade velat stanna, berättar Sara Strandberg, kurator.

Själv har Sara Strandberg ansökt om tjänstledighet från sin tjänst på Ungdomsmottagningen i Ljusdal från och med den 1 september. Hon ska påbörja ett nytt jobb i Hudiksvall.

Hon är inte ensam om att lämna arbetsplatsen.

I januari, tidigare i år, kom beskedet att mottagningens undersköterska Ulrika Nordlund, skulle dela upp sin tjänst mellan ungdomsmottagningen och psoriasisavdelningen. Något som bland annat innebar att det två dagar i veckan inte skulle finnas någon undersköterska att ta emot ungdomar som besökte mottagningen.

Så här sa Ulrika Nordlund till tidningen vid tillfället:

– När det kommer in någon och vill ha dagen efter-piller till exempel. Då får vi en chans att fråga "varför blir det så här?", "varför kommer du igen?". Det är också vissa ungdomar som inte blir sedda på en hel dag. Det är jätteviktigt, och vi brinner ju för ungdomarna, det är därför vi jobbar här.

Ulrika Nordlund valde att säga upp sig från sin tjänst.

Birgitta Landgren som var barnmorska på mottagningen gick i pension nyligen, och när hennes ersättare fick veta att Ulrika Nordlund valt att byta arbetsplats, valde även hon att säga upp sig.

För tillfället har alltså samtliga anställda på ungdomsmottagningen i Ljusdal sökt sig bort mot nya uppdrag.

– Det grundar sig i besparingarna och att Ulrikas tjänst här skars ner till halvtid. De kringgick oss i den frågan. Helt plötsligt kom det bara ett besked, vi fick inte vara delaktiga i några diskussioner, berättar Sara Strandberg.

– Vi var redan en så liten arbetsplats, och nu när Ulrika är borta märks det verkligen hur sårbara vi är.

Ingen av de anställda lämnar Ungdomsmottagningen med gott mod.

Skulle du vilja stanna kvar?

– Absolut, helt klart. Alla hade velat stanna, det är omständigheterna som har gjort det. Det är synd, jättesynd, säger Sara Strandberg.

I nuläget har en ny undersköterska anställts till mottagningen och en barnmorska har anställts för att börja jobba efter sommaren.

Kristina Lingman, verksamhetschef vid Familjehälsa, anser att ungdomsmottagningen är en väl fungerande verksamhet, dit ungdomar kan vända sig.

Men ska det behöva gå så här långt, att alla väljer att lämna arbetsplatsen?

– Just nu har vi haft hög omsättning av personal på mottagningen. Vi beklagar självklart den olägenheten, det är inte optimalt. Men ibland slutar medarbetare, flyttar eller önskar prova på något annat, svarar hon i ett mejl till tidningen.

Även om tjänsterna ersätts, är situationen hållbar?

– Mindre mottagningar som Ungdomsmottagningen i Ljusdal med få medarbetare där alla har olika professioner, som är lokaliserade i externa lokaler och har öppet fyra dagar i veckan innebär en extremt sårbar arbetssituation. Speciellt sårbart är det vid frånvaro av olika slag som exempelvis semester, utbildningar möten med mera.

Men, är den hållbar?

– Ja, den är hållbar.