Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ambulans kom när Rolf fick hjärtattack – tvingades åka taxi

En hjärtinfarkt och en blödning i magen var nära att kosta Hedstabon Rolf Fredholm livet. När han ringde SOS alarm fick han beskedet att det inte fanns någon ambulans i området. Istället tvingades han åka taxi till akuten.
– Han kunde ha dött, säger frun Inger Fredholm efter mardrömsnatten.

Annons

Den här texten publicerades den 21 oktober 2016.

Klockan tre på natten mot torsdag i förra veckan lyfter Inger Fredholm luren och ringer 112. Hennes make Rolf Fredholm, 72 år, har svår andnöd och benen bär honom inte längre. De förklarar situationen för larmcentralen och berättar även att det vid toalettbesök runnit svart vätska ur Rolfs ändtarm.

Från larmcentralen får de besked om att en ambulans är på väg till deras hem i Hedsta, nordväst om Ljusdal.

Men istället för att snabbt ha vårdpersonal på plats fick paret uppleva en mardröm den natten.

Inger Fredholm berättar att larmcentralen ringde upp en halvtimme senare. Då kom beskedet: det finns inga ambulanser i området.

Läs också: Ambulansfacket rasar efter kaos-sommar: "Får inte rapportera avvikelser"

Läs även: Efter jourtider inom ambulansen: Kostnaden för hyrpersonal har fördubblats

Rolf fick istället frågor om hur han mådde och om han kunde sitta upp. Därefter erbjöd larmcentralen att skicka en taxi, berättar frun Inger.

– I det här läget hade Rolf svarat ja till vad som helst. Han ville bara ha vård, säger hon.

Därefter väntade drygt en halvtimmes oro och strul. Inger tvingades ringa direkt till taxibolaget för att få besked om huruvida en taxi verkligen var på väg. Till slut kom den.

– Stackars taxichauffören fick ju en chock när han såg i vilket skick Rolf var. Vi fick hjälpas åt att klä på honom och få in honom i taxin.

Taxin körde sedan i hög hastighet till Hudiksvalls sjukhus, där Rolf Fredholm till slut kunde få vård. Inger berättar att han förlorade medvetandet, men räddades av läkarna. Han hade livshotande låga blodvärden och opererades för en blödning i magen dagen därefter.

– Han kunde ha dött. Man känner sig så maktlös, säger Inger, samtidigt som ögonen tåras.

Läs mer: Politikern om ambulanskrisen: "Jag är förtvivlad – hur ska personalen orka?"

Efter mardrömsnatten är hon är starkt kritisk till ambulanssjukvården.

– Jag är egentligen inte förvånad. Men det är fruktansvärt att det inte ska finnas en ambulans i området. Om den utlovade ambulansen kommit hade vård kunnat sättas in omgående, nu tog det ytterligare 2,5 timmar innan Rolf fick någon som helst vård, säger Inger Fredholm.

Några dagar senare mår Rolf Fredholm efter omständigheterna bra. Men paret anmäler nu incidenten till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Region Gävleborgs ambulansverksamhet har sedan tidigare varit utsatt för omfattande kritik efter massuppsägningar i protest mot den omtalade jourtjänstgöringen, personalbrist och ställda ambulanser som följd.

Ledningen är än så länge fåordig om den mardrömsnatt som paret Fredholm berättar om.

– Vi har fått till oss detta ärende och har kontaktat SOS alarm för att ta del av hur de bedömt och handlagt ärendet. Vi inväntar svar från SOS innan vi går vidare i utredningen, säger Peter Sund, verksamhetschef för ambulansen.

Elke Herbst som är platschef på SOS Alarm i Dalarna och Gävleborg meddelar att en utredning har inletts och att hon inte kan ge några uttalanden förrän den är klar.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!