Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen alkohol under 18

Vi tror att alla föräldrar i grund och botten vill sina barns bästa, se dem utvecklas till självständiga, frimodiga och lyckliga individer.

För att nå så långt som möjligt i den riktningen lägger vi ner massor med kärlek och arbete för att göra deras uppväxt så trygg som vi någonsin kan.

Vi läser om de forskningsrön som rör våra barn, vi vaccinerar, köper cykelhjälmar och tecknar försäkringar. Allt för att skydda våra barn, något som vi också blir allt bättre på inom en rad områden.

Men på ett område går det långsamt, uppfattningen om hur vi bör förhålla oss till barn och alkohol.

I veckan sa drottning Silvia, i en för övrigt mycket bra tidningsintervju, att hon vid något tillfälle låtit sina barn dricka alkohol i hemmet och att de då var under 18 år. Skälen var de vanliga; att avdramatisera, skaffa kontroll och att det är bättre att alkoholdebutera hemma än någon annanstans och så vidare. Som sagt, allt är säkert gjort med barnens bästa för ögonen och med välvilja.

Beklagligtvis finns det inget som helst stöd för att metoden fungerar. En undersökning som Statens folkhälsoinstitut gjort visar på att barn som får dricka alkohol tillsammans med sina föräldrar löper en högre risk för att på sikt dricka mer alkohol (Ljungdahl 2010).

Därtill leder tydliga och restriktiva regler hemma om alkohol, samt en god tillsyn av barnen till att ungdomar börjar dricka vid en senare ålder. De dricker mindre och inte minst, mindre ofta utvecklar ett problematiskt konsumtionsmönster (Hayes 2004). Föräldrar kan också minska ungdomarnas konsumtion genom att inte själva tillhandahålla alkohol till ungdomarna (Andreasson 2002). Tanken att ungdomars konsumtion kan minska genom att föräldrar "lär ungdomar att umgås med alkohol på ett normalt vis" är således fel och stöds inte av forskningen inom området.

Detta förtar på intet vis det faktum att många föräldrar som verkligen vill ta ansvar, i sin ambition att minska risken för att deras barn drabbas av de negativa konsekvenser som alkohol kan för med sig, gör fel saker.

Vill man göra sina barn en verklig tjänst så är lösningen ganska enkel – Ingen alkohol under 18.

Ingen alls.

Lasse Reuterberg

Blå Bandet och kampanjen Ingen alkohol före 18

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel