Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen akut fara med Järvsöfaks

Det var i slutet av 2012 som Jan-Olov Persson och kretsen kring Järvsöfaks upptäckte att den gamla stjärnan var skadad i ett bakben.

Annons

Två veterinärbesök gav inget klart besked, och man befarade det värsta.

– Vi var rädd att det skulle vara en fraktur i höftleden, men det visade sig att det var med "Faksen" som med gamla människor, hans höftkula är utsliten, säger Jan-Olov Persson.

Den mystiska skadan upptäcktes i slutet av förra året. Hästen kunde stödja på bakbenet, men haltade betänkligt.

Delägaren Magnus Frunck sa i en intervju med Sportbladet i februari att han befarade att Järvsöfaks tid som avelshingst kunde vara över och i värsta fall kunde det vara slutet för den folkkäre hästen.

Men man hade tid för en grundlig undersökning med röntgen på Veterinärhögskolan i Uppsala i måndags, och efter den undersökningen kom ett lite lugnande besked.

– Det visade sig att han hade höftledsartros. Hade det rört sig om en fraktur hade det sett sämre ut, men nu är han satt på medicinsk behandling, säger Jan-Olov Persson.