Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga vallokomotiv i Hälsingland

/

Antingen tycker Socialdemokraterna att Hälsingland är ett säkert fäste, eller också tycker partiet att det inte är tillräckligt viktigt för att skicka ut något vallokomotiv eller någon rikskändis på första maj.

Annons

Visserligen ska den förre LO-basen Bertil Jonsson tala vid förstamajdemonstrationen i Ljusdal och s-skribenten Widar Andersson i Hudiksvall, men i Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker mönstrar partiet lokala förmågor.

Med all respekt för Bertil Jonsson, men han kan knappast betraktas som något dragplåster som står för den förnyelse som partiledaren Mona Sahlin så ivrigt talar om, men som hon själv har påfallande svårt att leva upp till.

När hon presenterade sina vallokomotiv förra veckan var det idel gamla veteraner från Göran Perssons tid. Och bara tre av åtta är kvinnor. Något som Thomas Bodström kommenterade med att "det är ju nästan femtio procent".

I den bilden av veteraner passar förstås Bertil Jonsson. Men var finns förnyarna? Och om de finns varför visar de sig inte i Hälsingland.

Widar Andersson får väl trots allt betraktas som en förnyare även om han inte tillhör den inre kretsen. Han har ifrågasatt mycket av socialdemokratins traditionella politik, inte minst skolpolitiken där han under flera år drivit en tydlig linje att socialdemokratin måste, inte bara acceptera friskolorna, utan också se dem som en tillgång.

Under en period var han till och med ordförande i Friskolornas förening. I det perspektivet ska det bli intressant att höra vad han har att säga partikamraterna i Hudiksvall som är ivriga motståndare till allt vad friskola och valfrihet heter.

Även om det ofta är intressant när ett dragplåster från rikspolitiken åker ut i glesbygden och försöker inspirera partikamraterna, är det ingenting som säger att ett lokalt förankrat firande blir ointressant.

I Bollnäs blir det exempelvis mycket intressant att se om det djupt splittrade partiet kommer att ta sig samman under de röda fanorna.

Kommer kommunalrådet Olle Nilsson Sträng att gå i täten som han brukar? Tillsammans med Jan Lahenkorva och Marie Centerwall?

Huvudtalare blir riksdagskandidaten Yoomi Renhström från grannkommunen Ovanåker och hon kommer med all säkerhet att undvika att kommentera det interna bråket i Bollnäs och satsa på rikspolitiska frågor.

I Söderhamn kommer skolpolitikern Sven-Erik Lindestam att valtala. Vid en valseger är det tänkt att han ska bli kommunalråd efter Eva Tjernström.

Men vad har han säga om politiken i Söderhamn som skiljer sig från de övriga partierna? Och stämmer ryktena att han och S hellre vill styra Söderhamn tillsammans med V än med C efter valet?

I Ovanåker tänker man satsa på ett demonstrationståg i år efter flera år utan något. Kanske är det oppositionsrollen, både i riks- och lokalpolitiken, som gjort att partiet nu försöker mönstra styrkorna igen.

Oppositionsrådet Yoomi Renström blir huvudtalare. Det är ingen vild chansning att påstå att hon kommer att trumma in att det behövs en ny regering både i Ovanåker och i landet.

Men som vanligt kommer förmodligen S-talarna snarare att berätta om allt elände som den borgerliga alliansen har ställt till med, än att berätta om hur man ska komma överens med MP och V om betygen i skolan, om hur mycket skatterna ska höjas, om trupperna i Afghanistan ska tas hem, om friår, om bensinskatten ska höjas med minst två kronor, om företagandets villkor och mycket annat.

För oavsett vad S-talarna säger på första maj kommer de att tvingas ändra sin politik. Och anpassa sig till MP och V. Som man nyligen gjort när det gäller Förbifart Stockholm.

Mer läsning

Annons