Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga skolkrav vid Nytorpsförsäljning

Nytorpsskolan i Arbrå ska säljas på anbud – utan skog, ridhus och stall. Och det ska inte ställas krav på att köparen ska driva naturbruksutbildning.
Det är kommunstyrelsens förslag till fullmäktigebeslut den 26 september.

Sedan Bollnäs kommun tog över naturbruksutbildningen på Nytorp från landstinget 2007, har skolan gått med miljonunderskott varje år och en försäljning har setts som skolans chans att överleva – som friskola.

Under våren i år pågick förhandlingar med en grupp privata entreprenörer, som vill starta livsmedelscentrum och driva friskola – men de avbröts, när ytterligare en företagare ville köpa skolan. Och i juni beslutade kommunfullmäktige att Nytorp skulle säljas genom ett öppet anbudsförfarande. Enligt ett tidigare beslut skulle försäljningen i första hand ske till "aktör som ämnar driva naturbruksutbildning".

Vid ett extra sammanträde på torsdagen, blev förslaget till fullmäktige att alla byggnader vid Nytorp ska ingå i försäljningen, tillsammans med åkermark, djur, maskiner och lager. Däremot ville inte majoriteten (S, FP, SVP och V) kräva att den blivande köparen ska driva skolverksamhet på Nytorp.

- Vi har inget emot att det bedrivs skolverksamhet där, men vill öppna för fler möjliga verksamheter – och för andra köpare än de som kan få tillstånd för att starta friskola, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Hon och övriga majoriteten vill att avvecklingen av naturbruksprogrammet – i kommunal regi – ska börja snarast möjligt:

- Men vi har förstås ett åtagande mot de elever som går där idag och som måste få fullfölja sin utbildning.