Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inga problem med höga krav"

Höga krav, auktoritära tränare och inspektioner på studentrummen: Samtliga är ingredienser i den tidigare Ljusdalsmålvaktens nya vardag i USA, där han kombinerar studier i marknadsföring med att spela fotboll.

– Jag trivs jättebra, och har inga problem med att det är hårt. Jag är ändå här för att spela fotboll, säger han.

Annons

19-årige Manne Wallström befinner sig sedan i slutet av augusti förra året i Lima, Ohio. Intensiva månader som har inneburit hård träning, matcher, sjukdom och en direktsänd match i amerikansk television.

Just nu är det dock uppehåll i serie- och cupspel för UNOH Racers, som hans lag heter, och säsongen börjar egentligen på nytt först om fem månader. Träningen rullar däremot på som vanligt – trots att vargavintern slagit till på riktigt där han bor.

– I dag är jag hemma från skolan, berättar Manne på en fördröjd telefonlinje.

– Just nu är det minus 25 grader och snön yr ute, så studierna är inställda.

Det hindrar dock inte att det blir träning senare på dagen. Universitetet har nämligen tillgång till en inomhushall där vinterträningen bedrivs.

Manne Wallström berättar att tillvaron präglas av disciplin. Lagets två brittiska tränare är heltidsanställda och sätter höga krav på alla i laget – både som fotbollsspelare och som människor.

– Det är ett proffsigt upplägg, det är stenhårt på träningarna och vi förväntas prestera, annars blir det skäll och glåpord. Samtidigt krävs det att vi sköter oss på fritiden, som att vi till exempel inte dricker alkohol, berättar han och fortsätter:

– De kommer från skolan och gör inspektioner på våra rum ibland. Kommer det fram att man misskött sig får man böter eller i värsta fall blir man utskickad från skolan.

Manne delar studentboende med flera av sina lagkamrater, som är en minst sagt internationell samling: Brasilien, Colombia, Zimbabwe, Kamerun, Kroatien, Serbien, Tyskland och Trinidad & Tobago är nationaliteterna i UNOH Racers.

Han har vant sig vid livet med träning varje dag, men berättar att de första veckorna på hösten var något av en chock. Efter att växlat upp från två träningar i veckan hemma i Ljusdal, väntade i stället två pass om dagen i 30-gradig värme. En omställning som slutade med en veckas sängliggande.

– Jag var inte van, varken vid träningsmängden eller vid värmen. Jag var väl också den som var sämst fysiskt tränad så jag förstod att det låg ett tungt jobb framför mig.

Och hur gick det då?

– Det gick bra till slut. Jag startade sex matcher under förra säsongen, släppte bara in tre mål och vi gick till final i en större cup som sändes i tv.

Då fick han också öva på sångrösten, då varje match föregicks enligt traditionell amerikansk procedur:

– Ja, nationalsången är obligatorisk inför alla matcher. Jag sjunger väl inte, men en del av lagkamraterna brukar göra om texten. Då brukar det bli en del skratt, berättar Manne Wallström.