Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga problem för den som har råd

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt upprepar allt oftare att det är "välfärdens kärna" som ska värnas i kristider. Det låter oantastligt. Frågan är bara vad som finns i den där "kärnan"? Sedan tidigare vet vi att en arbetslöshetsförsäkring som ger anständig täckning av inkomstbortfall inte ingår i Reinfeldts välfärdskärna. Uttalanden om statens ansvar för kommunala välfärdsverksamheter antyder att inte heller de fullt ut platsar i välfärdens kärna. Under ytan i politiken finns alltid en dragkamp om vad som ska betraktas som välfärdens kärnverksamheter. Även en "moderat-light"-ledd regering har ambitionen att krympa den skattefinansierade sektorn. Regeringens omfattande sänkningar av inkomstskatten för vanligt folk leder till betydande inkomstbortfall för staten.

I en högkonjunktur med närmast full sysselsättning strömmar pengarna in i statskassan; skattesänkningarna märks knappt i bokföringen. I en lågkonjunktur blir läget ett helt annat. Vilket vi märker nu. Hundratals miljarder har på bara några månader flyttats från plus till minus i de offentliga ekonomiernas bokföring. Blir lågkonjunkturen ihållande så kommer den skattebetalda välfärdssektorn att minska.

Kärnan krymper. Och i nästa högkonjunktur kommer kärnan inte att växa. Sitter alliansen kvar vid makten blir det i stället nya skattesänkningar. Som i sin tur krymper välfärdens kärna ytterligare vid nästa lågkonjunktur. Det är så det är tänkt.

Alliansen pressar Socialdemokraterna både organisatoriskt och politiskt. Inkomstskattesänkningarna ställer till stora problem för S. Socialdemokraternas traditionella variant av välfärdens kärna är större och mer omfattande än den som Reinfeldt och hans borgerliga kollegor har i sikte. Men nu är det finanskris och lågkonjunktur. S-ledningen har mardrömmar om en valrörelse där man anklagas för att vilja sno en tusenlapp i månaden av metallarbetares och sjuksköterskors surt förvärvade arbetsinkomster. Allt medan Reinfeldt lägger pannan i bekymrade veck och talar om att vi alla måste värna välfärdens kärna.

Och det kommer vi säkert att göra. Fast alltmer av välfärdsvärnandet kommer att ske med privata pengar. Är väl inga större problem med det kan man tycka. Förutom för dem som inte har råd förstås.

, Folkbladet (S)