Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga pengar undansatta för Samkraftborgen

Kommuninvest kräver Bollnäs kommun på över 8,1 miljoner för ett borgensåtagande gentemot krisdrabbade Samkraft. Enligt kommunalråd Marie Centerwall (S) ska Bollnäs prata ihop sig med de andra drabbade kommunerna om hur man ska agera.

I fredags kom beskedet att Kommuninvest börjar kräva in pengar från Samkrafts borgensmän. Bollnäs kommun krävs på 8 094 012 kronor, plus en dröjsmålsränta som redan nu överstiger 50 000 kronor.

– Vi behöver prata över kommungränserna om hur vi ska hantera det här gemensamt. Vi är flera kommuner som sitter i samma sits, säger Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S).

Men det här betalningskravet är ju riktat specifikt mot Bollnäs kommun.

– Ja, det stämmer. Men vi måste försöka komma överens med de andra kommunerna om hur vi ska agera.

Vilka konsekvenser får det här för kommunens budget? Finns det pengar undansatta för borgensåtagandet eller måste ni ta medel från andra verksamheter?

– Det finns inga pengar undansatta. Men det kan bli så att vi senare ställer ett återbetalningskrav på den summan från Samkraft.

Vad tycker du om kommunens engagemang i Samkraft?

– Med det vi vet idag så känns det inte så bra att vi gjorde så stora investeringar. Men vi kunde inte förutse hur det skulle bli. Ingen trodde att elpriset skulle sjunka till dagens nivå, säger Marie Centerwall.

Bakgrunden till betalningskravet är ett politiskt beslut som fattades av kommunfullmäktige i juni 2009 och uppdaterades i november samma år. Då beslutade man att kommunen i framtiden skulle gå i borgen för det då relativt nystartade Samkraft med maximalt 50 miljoner kronor.

Ett år senare, i juni 2010, tog Samkraft ett lån från Kommuninvest på 52,6 miljoner kronor, ett lån som delägarna fick gå i borgen för. Bollnäs kommuns andel av borgenssumman var drygt 8,1 miljoner kronor.

Den 4 juni i år gick lånet ut. Samkraft meddelade då att de inte hade likvida tillgångar och fick två månaders anstånd för att lösa sin ekonomiska situation. Hoppet stod till att Gävle Energi skulle köpa bolagets 10 vindkraftverk för 187 miljoner kronor. Men affären gick i stöpet i början av förra veckan. Samkraft styrelseordförande Mikael Clemens sa då till helahälsingland.se att han hade förhoppningar om ett nytt anstånd på lånet. Men av återbetalningskraven att döma har Kommuninvest tröttnat.

Kommuninvest vill inte uttala sig om de betalningsuppmaningar som skickats till Bollnäs och de andra kommuner som gått i borgen för Samkraft. Enligt Kommuninvests pressekreterare Björn Bergstrand förhindrar banksekretessen att man kommenterar enskilda långivare.

Under onsdagen ska Samkraft ha ett nytt extrainsatt styrelsemöte där den ekonomiska situationen ska diskuteras.

Läs mer:

Kommuninvest kräver Bollnäs kommun på 8,1 miljoner

Krisläge för Samkraft