Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga klara valsedlar för SD

Sverigedemokraterna har inte bestämt vilka som ska företräda partiet i länets kommuner eller landstinget. En medveten strategi, enligt partiet. Men när namnlistorna på valsedlarna inte är skyddade kan i princip vem som helst kryssas in.

10 april var sista dagen för partierna att anmäla sina kandidater till valsedlarna för valen till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige i höst. Detta för att valsedlarna garanterat ska kunna levereras 45 dagar innan valet.

Länsstyrelsen, som administrerar valsedlarna i Gävleborg, har fått in beställningar från alla stora partier utom Sverigedemokraterna.

– Vi var i kontakt med dem förra veckan och de var inte klara än. Nu kan de inte vara säkra på att få namnvalsedlarna i tid. Vi kan skicka in beställningen senare och hoppas att tryckeriet hinner trycka, men det finns ingen garanti, säger Jenny Blomberg, handläggare på länsstyrelsen.

Enligt Roger Hedlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, är det ett medvetet val att inte skicka in listorna med kandidatnamnen än.

– Vi kommer att presentera dem den sista veckan i maj. Efter EU-valet växer det politiska intresset och det kan komma in fler som vill engagera sig politiskt. Då är det dumt att ha låst listorna redan nu, säger han.

Är det en strategi från er sida?

– Ja, det kan man säga. Ju närmare valet man kommer desto mer intresse blir det från allmänheten. Vi väntar tills att pulsen har höjts. Vi vill ha listorna öppna lite längre för att ge fler möjlighet att engagera sig, säger Roger Hedlund.

Att partiet nu inte har någon garanti för att få hem valsedlarna innan valet, är inget som oroar honom.

– Det är bara en leveransfråga som handlar om när man väljer att beställa dem. Det är ingen nyhet, så här har vi gjort tidigare val också. Vi räknar med att vi hinner få dem innan valet ändå. Jag är inte det minsta orolig, säger han.

Ett parti som inte har anmält sina kandidater har inte skyddat sin lista. Det innebär i praktiken att väljare kan skriva till ett eget kandidatnamn på valsedeln och på så sätt personrösta på någon som inte partiet nominerat. Men det oroar inte heller Roger Hedlund.

– Nej, eftersom vi räknar med att ha fått fram valsedlarna tills dess, säger han.

Vad tänker du själv att det ger för signaler till väljarna att listorna är tomma nu?

– Väljarna kommer att få presenterat för sig vad vi går till val på när vi vill presentera det.

I slutet av april presenterade Sverigedemokraterna en lista med 73 kandidater till landstingsfullmäktige i Gävleborg. Att den listan inte heller har beställts som valsedel från länsstyrelsen förklarar Roger Hedlund med att de "inte har fått det gjort än".

Har ni några kandidater som ställer upp i kommunvalen?

– Ja. Vi har väldigt bra listor i länet med massor av kandidater. De allra flesta av dem som sitter i dag är aktuella för omval och vi har även en del nya, intressanta namn. Den största skillnaden är att vi denna gång kommer att ha många fler namn. Fler är med och engagerar sig. Vi har längre och bredare listor med kvinnor, unga och invandrare. Det märks att vi har vuxit i väljarstöd och partiorganisation.