Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga katter är allergifria

Vi anser att det behövs ett förtydligande angående artikeln "I sphynxernas värld", där kattrasen Sphynx, nakenkatt, ska kunna vara ett alternativ för allergiker.

Vi anser att det behövs ett förtydligande angående artikeln "I sphynxernas värld", där kattrasen Sphynx, nakenkatt, ska kunna vara ett alternativ för allergiker. Kattens päls har inget att göra med de allergen som ger en allergisk reaktion. Det som orsakar allergi är kattens eget protein som utsöndras via talgkörtlar, salivkörtlar, och så vidare. Det man är allergisk mot finns alltså i kattens saliv, svett och urin, inte i kattens hår.

Det är ofta en stor sorg för främst barn att få en pälsdjursallergi, och behöva avstå från kontakter med pälsdjur. För många innebär en pälsdjursallergi sociala begränsningar, och problem att vistas i förskola, skola, eller på arbetsplatser.

Att ge en kattallergiker förhoppningen att man genom att avsätta ungefär 15000 kronor för en speciell katt skulle kunna tåla den, är att föra dem bakom ljuset. Det finns inga allergisäkra pälsdjur! Däremot kan man personligen reagera mer eller mindre på vissa raser, främst då hundraser, eftersom hundars proteiner kan se rätt olika ut. Forskning pågår fortfarande när det gäller förändring av katters genuppsättning, men någon allergisäker kattras finns än i dag inte.

Kattens allergen är ett av de svåraste att värja sig från. Det är så lätt att det håller sig i luften i mer än tolv timmar när det virvlar upp, och blir då svårt att städa bort. Man hittar därför allergen från katt i de flesta miljöer, som förskola och bostäder, även om det inte finns någon fysisk katt i miljön. Det beror på att proteiner följer med i hår och kläder från den som har katt hemma. Därför blir det viktigt att få hänsyn från kamrater och kollegor när det gäller att komma i pälsdjursfria kläder till arbete, skola och samlingsplatser. Att det i dag, när pälsdjursallergi är så vanligt, fortfarande förekommer att man tar med sitt djur till en arbetsplats, är något man kan förundras över.

De medicinska råd allergispecialister ger, är att personer med positiva testsvar mot pälsdjur samt konstaterade allergireaktioner inte ska leva med pälsdjur i sina hem. Man riskerar då att utveckla en astma, vilket oftast innebär en livslång behandling. Däremot finns ingen anledning att avstå pälsdjur om man inte har någon ärftlighet i familjen. Man forskar fortfarande på om pälsdjur, i det fallet, till och med kan ha en skyddande effekt när det gäller utveckling av allergi.

Slutligen, pälsdjur är betydelsefulla för både vuxna och barn, och finns i vartannat svenskt hem. Men ökad exponering ger ökad risk för allergiska symptom hos personer med pälsdjursallergi. Ökad hänsyn och ökad förståelse behövs därför om vi tillsammans ska uppnå ett samhälle tillgängligt för alla, år 2010.

Astma- och allergiföreningen i Ovanåker,

Maritha Svensson, studieorganisatör

Ann-Cristin Östling, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel