Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga hinder för vindkraft

I det stora hela finns det inga hinder för en vindkraftpark väster om Glombo i Delsbo, anser miljö- och räddningsnämnden i Hudiksvall och Nordanstig. Vid tider då närboende kan störas, ska det dock vara möjligt att stoppa verken.

Ansökan från Glombo Vindkraft AB omfattar sju vindkraftverk, och den väntar på avgörande hos länsstyrelsen. Miljö- och räddningsnämnden lämnar nu ett i stort sett positivt yttrande, som dock begränsar sig till nämndens egna områden: hälsoskydd, miljöskydd, naturvård och räddningstjänst. Kommunstyrelsen ska i sin tur ta ställning till själva önskemålet om etablering.

I yttrandet påpekar nämnden att området väster om Glombo inte ingår som ett av de områden där kommunen tidigare har sagt sig kunna godta vindkraftetablering. Anledningen till begränsningarna var den påverkan en utbyggnad skulle få på Dellenområdet. Under våren ska arbetet med att utforma nya riktlinjer inledas.

Ur ren miljöskyddssynpunkt finns det små hinder för vindkraft i området, konstaterar nämnden. Hälsoskyddsproblemen är större, med tanke på buller, skuggor och reflexer som kan störa vardagen för grannarna. Även för räddningstjänsten innebär byggande av vindkraftverk en ny typ av tillsynsobjekt med krav på ny kunskap.

I anslutning till det område som utreds finns en mycket skyddsvärd biotop, och det finns risk för att byggande av vindkraftverk kan påverka biotopen kraftigt, varnar miljö- och räddningsnämnden, osom ber länsstyrelsen vara noggrann i bedömningen när saken ska prövas.

Förutom den direkta påverkan av vindkraftverken blir det annan påverkan, till exempel ett antal nya vägar som måste brytas, totalt blir det ungefär 2,7 kilometer. Vägbyggandet kommer att påverka vattnets kretslopp, och det behövs förebyggande insatser för att skydda vattendragen, påpekar nämnden.