Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga föroreningar på Trimamark

Ålö kan utan risk för kvardröjande miljöbakslag bjuda ut Trimakomplexet på fastighetsmarknaden.

– Jag hade hoppats att kommunen skulle vara en intressant men jag förstår att ekonomin inte tillåter, kommenterar koncernens VD Olle Pehrsson.

Ålö har låtit teknikföretaget Sweco Enviroment AB i Sundsvall göra den beordrade miljösaneringen och bedömningen av föroreningsrisker på och från fabriksområdet i Bjåsta. På platsen har det bedrivits verkstadsmekanisk verksamhet i hela 94 år. Först som sågverk samt tillverkning av tröskverk och från mitten av femtiotalet produktion av lastare till jordbrukstraktorer.

Trots den långa perioden har den tekniska markundersökningen visat godartade resultat. Risken för att en fortsatt urlakning av metaller leder till negativ påverkan av det närliggande vattendraget Vadeån bedöms som minimal. Befintligt lager av hoprostad metall kan lämnas kvar i marken.

– Miljösaneringen gav grönt ljus. Nu är det bara att invänta en hugad köpare. Och den processen får ta den tid det kräver, kommenterar Olle Pehrsson.

Att det kommer ett nytt stort verkstadsföretag till Bergsjö beredd att köpa hela fastigheten Bjåsta 20:3 är en önskedröm också i säljarens värld. Att fabriksbyggnaderna omvandlas till ett så kallat företagshotell med flera hyresgäster låter mer realistiskt.

– Alla spekulanter är givetvis välkomna, avslutar Ålös vd.