Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga fler inkassobrev på 18-års dagen

Principen har varit benhård. Barns skulder ska drivas in.
Landstinget i Gävleborg är ett av få landsting i Sverige som valt att inte skriva av barns skulder för uteblivna besök till landstinget. Det trots att Barnombudsmannen, Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten tillsammans uppmanat landstingen att skriva av skulderna.

Annons

Uppsala, Stockholm, Västernorrland och Skåne är några av de landsting och regioner som redan valt att skriva av barnens skulder.

Utan några juridiska problem.

Men landstinget i Gävleborg har istället för att gå samma väg valt att lita på att kommunallagen omöjliggör avskrivningarna.

Men nu är en ändring på gång. Situationen blev ohållbar.

Efter en debatt mellan Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) i Radio Gävleborgs program Fokus i tisdags, har landstingsrådet meddelat att ett ärende ska tas fram för att möjliggöra en avskrivning av barnens skulder.

Redan nu på måndag ska landstingsrådet ta upp frågan och hoppas på ett beslut innan sommaren.

Det är inte en dag för sent.

Frågan är bara varför landstingledningen har valt att inte aktivt verka för skuldavskrivningen tidigare? Det är först när ett landstingsråd ställs mot väggen i en debatt mot Barnombudsmannen som initiativet kommer.

Men beskedet är bra. Det borde innebära att inga fler inkassokrav skickas ut på 18-års dagen till barn i Gävleborg. Det är nog alla glada för.

Mer läsning

Annons