Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga extrapengar till Ringslyckan

Det blev inget tilläggsanslag på 6,5 miljoner kronor till socialnämnden vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen .

Det betyder att beslutet om nedläggning av demensboendet Ringslyckan i Rengsjö med sex platser står fast.

Protesterna från anhöriga och andra Rengsjöbor har varit många, efter socialnämndens beslut att lägga ner Ringslyckan – som invigdes så sent som i juni förra året.

Protester blev det också under allmänhetens frågestund vid måndagskvällens fullmäktigemöte, där en begäran om tilläggsanslag från socialnämnden skulle behandlas några timmar senare. Många Rengsjöbor fanns på åhörarplats när deras "ekonomiska taleskvinna" Siw Mickelsson argumenterade från talarstolan för att nedläggningsbeslutet skulle rivas upp.

Siw Mickelsson ifrågasatte också de tänkta besparingarna vid en nedläggning och hänvisade till socialförvaltningens hyresavtal med Bollnäs Bostäder AB. Det kommunägda bolaget byggde om delar av äldreboendet Ringshög till det särskilda boendet Ringslyckan – med sex platser och tillsyn dygnet runt – på dåvarande socialnämndens uppdrag förra året.

- Nu sitter kommunen fast i hyresavtal till den sista december 2014, påpekade Siw Mickelsson bland annat. Det finns också en klausul om ombyggnadstillägg som ska betalas fram till 2040.

Några extrapengar till socialnämnden – något som hade gett nämnden möjlighet att ändra sitt nedläggningsbeslut – blev det dock inte. Nämndens begäran om tilläggsanslag avslogs med hänvisning till kommunens trängda ekonomiska läge.