Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga byggen är för evigt

Centerpartiet har nu chansen att dra till sig positiv politisk uppmärksamhet.

Annons

Redan i september ska en efterträdare till Maud Olofsson väljas. Vad jag förstår finns det flera hugade kandidater som är intresserade av det svåra och tunga uppdraget att få Centern upp på fast och trygg mark igen. I korten ligger chansen/risken att bli historisk. Konkurrensen om väljarna är stenhård. I vart fall fyra av riksdagens partier löper uppenbara risker att åka ut från politikens finrum 2014.

Centerpartiets nya partiledare kan bli den som får den tvivelaktiga äran att leda C ut till en utomparlamentarisk tillvaro. Jag är inget stort fan av Centerpartiet. Det närmaste jag kommit C är förmodligen min röst på Linje 3 i folkomröstningen om kärnkraft för trettio år sedan. Trots det håller jag Centern högst av dagens fyra riksdagsspärrvinglande partier.

I KD uppskattar jag enskilda politiker som Göran Hägglund och Alf Svensson. Partiets politik och inriktning känns emellertid alltmer inskränkt och moralistisk. Sverigedemokraterna har en olustig främlingsfientlig slagsida. Vänsterpartiet är ännu till stora delar ett oreformerat kommunistparti. Lämnar KD, V och SD riksdagen så kommer inte jag att sörja. Med Centerpartiet är det lite annorlunda.

C är ett sammansatt folkrörelseparti med en ännu levande ådra av att bry sig om vanligt folk. C är ett samarbetsparti som aldrig har belastats av oomkullrunkeliga ideologiska sanningar. Partiet har velat hit och dit under decenniernas gång. Under min kommunalpolitiska era i Falun regerade C ena mandatperioden tillsammans med de borgerliga och nästa mandatperiod tillsammans med Socialdemokraterna.

Liknande rörelsefrihet har partiet visat upp på den rikspolitiska scenen. I den parlamentariska demokratin är partier med sådana kvaliteter livsnödvändiga. Under de senaste åren har C varit en vital och engagerad del av den borgerliga alliansen. Inga sådana byggen är för evigt. Med en ny partiledare öppnar sig alltid nya möjligheter.

Jag hoppas att kandidaterna träder fram öppet och frimodigt. Centern har allt att vinna på att visa upp ett koppel Smålänningar (!?) som brinner av lust att leda partiet. Sådana skapar positiva vibbar bland väljarna.

Mer läsning

Annons