Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga beslut om gymnasier

Det blev inga beslut om färre program och inriktningar på gymnasieskolorna i Bollnäs, vid barn- och utbildningsnämndens möte på onsdagen.

Besluten dröjer ännu en tid.

Annons

Både Torsbergsgymnasiet och gymnasiesärskolan Höghammar i Bollnäs har stora problem med ekonomin. Kostnaderna är högre än budget och har inte anpassats till minskat elevunderlag.

I april förra året fick utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på vilka utbildningsprogram och inriktningar som ska finnas kvar på de båda kommunala gymnasieskolorna läsåret 2014/2015.

Tanken var att förslagen skulle tas fram inför barn- och utbildningsnämndens sammanträde i september – där besluten skulle fattas i god tid innan ansökningstiden till skolorna går ut i februari i år. Då skulle skolorna också veta vilka program som fanns att marknadsföra inför hösten 2014.

Men nämnden godkände inte det beslutsunderlag som tjänstemännen hade tagit fram till september och sköt upp beslutet.

Sedan dess har det skjutits upp flera gånger – och i december var målsättningen att nämnden skulle ta ställning nu i januari.

Men inte heller vid januarisammanträdet på onsdagen, kom ärendet upp för beslut.

– Vi kan inte fatta beslut innan vi vet om förslagen håller sig inom anvisad budgetram – och innan vi vet om det finns organisatoriska och ekonomiska möjligheter att genomföra dem, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Nu är förhoppningen att det ska finnas underlag för ett beslut vid nästa sammanträde i slutet av februari – när ansökningstiden till gymnasieskolorna redan har gått ut.

– Det är oerhört frustrerande att vi inte har kunnat fatta beslut om programstrukturen ännu, säger Lahenkorva. Det vi saknar är tillräcklig analyserande underlag som visar konsekvenserna av olika alternativ. Att lägga ner program på till exempel gymnasiesärskolan, kan ju också innebära intäktsminskningar.

Att besluten kommer sent innebär också sämre framförhållning när det gäller personalförändringar inför höstterminen.