Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga avancerade linser i länet

I två landsting kan patienter med grå starr själva kosta på sig dyrare och mer avancerade linser. Men i Gävleborg håller landstinget fast vid standardlinserna.

Annons

I Stockholms läns landsting och i Region Halland får patienterna betala mellanskillnaden för att få den dyrare linsen om de vill. Det kallas för medfinansiering. Annika Hillgren Mattsson är verksamhetschef för ögonvården i Gävleborg och hon känner inte till någon diskussion inom landstinget om att införa systemet.

– Det är fråga för politikerna om de vill driva igenom medfinansiering för linser, säger Annika Hillgren Mattsson.

De dyrare linserna har fördelen att man efter operationerna kan se bra på både långt och nära håll och att de inte behöver kompletteras med läsglasögon. I Halland har ett tiotal personer valt att själva betala de dyrare linserna och det är framförallt yngre patienter som är intresserade, rapporterar Hallandsekot. I Halland får patienten betala 14 500 kronor för linsen. Eventuellt kan ändå medfinansiering medföra kostnader för landstingen.

– Även om det är medfinansiering kan det tillkomma administrativa kostnader för att hantera beställningar, säger Annika Hillgren Mattsson.

De allra flesta av de 4 200 hallänningar som opererades för grå starr förra året valde den vanliga linsen som landstinget betalar.

Mer läsning

Annons